Стабилни институции и действащо Народно събрание. За това настояват Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които днес проведоха разговори с ДПС. Те излизат с декларация към политиците. В нея са отчетени геополитическите предизвикателства. Настоява се политическите сили да се върнат към духа на парламентаризма, към диалога и отговорността. Хората разчитат на работещи институции, според експрезидента.

Да възстановим реда и добрия тон, защото хаосът, особено в тези тежки времена, може да роди антисистемно, дори авторитарно управление, по думите на Плевнелиев.

Той настоява още да се положат усилия за съставяне на редовно правителство, което да преведе България през кризите. Членството в ЕС не може да бъде оправдание за национални провали, предупреди още Плевнелиев. Прозрачно управление и борба с корупцията се иска още в декларацията, както и да се проведе всеобхватна съдебна реформа, подкрепена от конституционно мнозинство.

Догодина пък трябва да се осъществи нужната конституционна реформа като в декларацията категорично се отрича промяна на конституционния модел и въвеждане на президентска република.

Шенген и Еврозоната остават приоритет. В декларацията се дава подкрепа втората партида Ф16 и се осъжда руската агресия в Украйна, като се препоръчва военна помощ за Украйна. В декларацията се призовава Русия незабавно да се изтегли от окупираните украински територии.

Ще работим за силна България в силен Европейски съюз и НАТО, каза още Росен Плевнелиев. Препоръчва се да се вземат мерки срещу киберзаплахите и пропагандата. По думите му тази декларация трябва да е основа за дебат.

Не раздаваме постове и не преговаряме за правителство, каза той. Иначе Плевнелиев вижда желание в политиците да се състави кабинет. Политическите сили не са готови да влязат на нивото на лидерски срещи, констатира обаче Плевнелиев.

Според него антикризисно правителство ще е по-нестабилно от едно програмно правителство. Трудно е, тежко е, предизборно се допуснаха много грешки, каза Росен Плевнелиев. Според него парламентът трябва да е платформа на идеи.

Положихме усилия, отчете и Соломон Паси. Дори само опитът за диалог е нещо положително, допълни той. Сега за министър-председател се търси или Том Круз, или Брус Уилис, пошегува се Паси в типичния си стил.

Паси и Плевнелиев остават на разположение на партиите.

Припомняме, в събота се проведе срещата между Росен Плевнелиев и Соломон Паси с представителите на ПГ на ГЕРБ, въпреки че самата идея бе лансирана от лидера им Бойко Борисов. Втората среща бе с най-малката парламентарна група - "Български възход", а днес и с Движението за права и свободи

Останалите политически сили в 48-то Народно събрание - Продължаваме промяната, Демократична България и БСП - отказаха да се отзоват. "Възраждане" не бяха включени и в първоначалния график.