Забавяне на обработката на протоколите от изборите на Районните и Секционните избирателни комисии се очертава в страната. 16 часа след края на изборния ден все още много членове на СИК продължават да броят и чакат.

С връщането на хартиената бюлетина се върна и старата картина на разнасянето на чували с бюлетини, както и безсънната нощ.

Чувалите с бюлетини вече са в НДК и "Арена Асикс"

Чувалите с бюлетини вече са в НДК и "Арена Асикс"

В НДК ще се отчитат 23-ти РИК и 25-ти РИК

Най-тежко преминава броенето в София в НДК и в Кърджали.

Основните причини са две: Най-често в протоколите са сгрешени числата при сбора от машинно и хартиено гласуване, като много от членовете на Комисии са го сметнали заедно, а втора причина: 12 точки в избирателния протокол.

В НДК има припаднала жена, в Кърджали членове на СИК са чакали под открито небе, съобщава БНТ.

Други причини са: Протоколът е 18 страници, машината пуска бюлетина, която не разчита нищо.

В НДК се броят резултатите от 23 и 25 многомандатен изборен район. В 23 МИР, който е и най-големият в цялата страна, около една трета от всички протоколи са сгрешени. Това налага връщането им на секционните избирателни комисии, нанасят се нужните корекции.

Депутатите притеснени да не се отворят чувалите с бюлетини

Депутатите притеснени да не се отворят чувалите с бюлетини

ДБ настоява за създаване на преброителни центрове

Над 50 автобуса се наредиха през нощта пред залата на Районната избирателна комисия в Бургас, пише БНР.

В спортната зала "Бойчо Брънзов", където се намира Районата избирателна комисия в Бургас, бе създадена добра организация. Там броенето е приключило.

"От Поморие съм, близо 2 часа чакаме. Позабавихме се, имахме проблеми. Организацията на пътуването е такава, че ако едната секция не е готова, другите не тръгват. Добре, че имаше ниска избирателна активност, за да се справим по-бързо. Два часа ни отне броенето. Протоколите са сложни.", каза член на СИК пред БНР.

В Районната избирателна комисия в Кърджали продължава приемането на изборните документи на секции, които чакат своя ред.

Граждани протестират пред парламента срещу хартиената бюлетина

Граждани протестират пред парламента срещу хартиената бюлетина

Движението пред Народното събрание е блокирано

140 от общо 540 комисии все още не са предали протоколите си, съобщи за БНТ председателят на Районната избирателна комисия Павел Гатев.

Голямото забавяне се е получило заради проблеми с преброяването и масово сгрешени протоколи. Смесеното броене на машинни разписки и хартиени бюлетини също довело до затруднения, а неотбелязани преференции допълнително забавиха процеса.

По-късно на брифинга на ЦИК говорителят Росица Матева коментира и големия брой сгрешени протоколи, които доведоха до вариации в данните, изнасяни първоначално в сайта на ЦИК и почти окончателните такива, налични към момента. Причината била, че членовете на комисиите не се били съобразили с указанията на ЦИК да не попълват и сумират преференциите.

"При нас постъпиха сигнали, че има много сгрешени протоколи в страната, като основната причина за това е, че секционните избирателни комисии са попълвали и сумирали преференциите. Ние изрично приехме решение да не се сумират преференции, тъй като там се допускат най-големите грешки. За съжаление, явно секционните комисии са направили това сумиране", обясни Матева.

Извън страната обаче нямало подобни грешки поради причината, че там няма опцията за поставяне на преференции, а се гласува единствено за партия.