Дебатите за промени в Изборния кодекс на второ гласуване започнаха по същество. Записалите за изказвания по темата са от парламентарната група на ПП - 10 човека, от ДПС - 17, от ГЕРБ - 13 и от ПГ на БСП са 10 човека, което прави общо 50 изказвания.

Междувременно народните представители си удължиха още веднъж времето до приключване на параграф 16, а в момента са на параграф първи от Изборния кодекс - предложение за създаване на преброителни центрове.

Бившият правосъден министър и настоящ депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова настоя за създаване на преброителни центрове. Много пъти в дебата на първо четене стана ясно, че когато се гласува и с хартиена бюлетина има проблем при отразяване на гласовете на гласоподавателите. Това е така, защото не се спазва законът и хората са изморени, посочи тя. За да се решат проблемите, ДБ предлагат да бъдат въведени преброителните центрове.

Тя поясни какво означават преброителните центрове - хартиените бюлетини да се броят на едно място от хора, които не са работили цял ден и точно и ясно могат да отчетат гласуването на хората, обясни Йорданова и добави, че всичко ще става по прозрачен начин в присъствието на медиите.

Надежда Йорданова очаква мнозинството в Народното събрание да подкрепи идеята на ДБ. Този подход работи и противно на различните съмнения ускорява процеса на отчитане на резултатите и защото се подкрепя от гражданите и от неправителствения сектор, каза бившият правосъден министър.

Асен Василев от ПП запита как работи нейното предложение, ако се приеме предложението на ДПС машини, които да сканират секциите. Какви са гаранциите, че при преноса на бюлетините към преброителните центрове няма да се допуснат сцени с чували и нелицеприятни елементи, които подронват доверието, че изборите са честни, запита Василев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма да подкрепи направеното предложение от страна на ДБ за преброителните центрове.

Милен Матеев от ДБ добави, че подкрепя предложението за създаване на преброителни центрове. Това по никакъв начин не противоречи това, което предлагат от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Удачно е да има такива центрове, в които хартиените бюлетини да бъдат преброявани, защото така се върви към по-дългото обсъждане на предложения за създаване на професионална изборна администрацията. С преброителните центрове се избягват всички негативни явления - едни СИК от хора, които са имали 12-часов работен ден, да броят бюлетини и да съставят протоколи, коментира Матеев.

Преброителните центрове на ДБ на изборите - още 20 000 души с мазен палец?

Преброителните центрове на ДБ на изборите - още 20 000 души с мазен палец?

Вместо преброителни машини, каквито се ползат по света

Броенето в едни преброителни центрове хартиените бюлетини абсолютно професионално може да се извършва тази дейност, според депутата от ПП.

Надежда Йорданова отговори на всички поставени въпроси. Предвидени са поредица от физически гаранции за хартиената бюлетина - да се запечата урната със специфична лента, с включени защитни механизми от печатницата на БНБ, с пломби, с уникални номера и вътрешни контроли. Машинното преброяване на резултата е едно нелошо предложение и е възможно решение, но за това трябвало дебат, а не да се препуска през Изборния кодекс.

Асен Василев направи процедурно предложение, поиска да се направи поименна проверка на кворума, а председателстващият заседание Йордан Цонев му отговори, че за обсъждане на промените в Изборния кодекс на второ гласуване не е нужно да има кворум. Точно в този момент влязоха и останалите депутати от коалицията ГЕРБ-СДС, а Асен Василев остана доволен, че ефектът от исканата поименна проверка на кворума, е дала ефект.

Цонев обясни, че когато се гледа законопроект за изменение и допълнение на второ гласуване, се гледа параграф по параграф. След това се гласува всяко едно предложение по правилника на Народното събрание.

В ГЕРБ става това, което казва вожда, според Настимир Ананиев от ПП. Той подкрепя да има два МИР "Чужбина" - един за ЕС и един за останалия свят. Късно било сега ГЕРБ да пестят от кюлчета, по думите му.

От ДБ пък предложиха да се въведе електронно дистанционно гласуване за МИР "Чужбина". Мустафа Карадайъ пък се чуди за какво ни е обществен съвет към ЦИК. ПП иска пък изслушване на председателя на ЦИК. Дали не си пожелаваме нещо в изборния кодекс, което не можем да изпълним, попита Радомир Чолаков. Такова нещо бил МИР "Чужбина".