От моя дом се получава включване, защото всички входове на телевизията са блокирани и не можем да защитим позициите, заради които нашите гласоподаватели са ни изпратили в парламента.

Това заяви за предаването "Панорама" по БНТ Йордан Цонев от ДПС.

Граждани протестират пред парламента срещу хартиената бюлетина

Граждани протестират пред парламента срещу хартиената бюлетина

Движението пред Народното събрание е блокирано

Заради участието му в предаването тази вечер, част от протестиращите срещу връщането на хартиената бюлетина пред парламента дойдоха след протеста пред БНТ.

Цонев заяви, че протестът е хубаво нещо, но не когато се пречи на другите да работят.

ДПС защитават последователно своята позиция от 2016 г., като защитават гласуване със скенер машини, тъй като при този начин на гласуване се елиминира субективния елемент в гласуването. С тези машини се гласува във Венецуела и няколко секции в Брюксел, в Европа хартиената бюлетина е легитимна, заяви Цонев.

ПП, ДБ и НПО-та громят хартиената бюлетина и изтърбушването на Изборния кодекс

ПП, ДБ и НПО-та громят хартиената бюлетина и изтърбушването на Изборния кодекс

Според тях следва да се ангажира и Брюксел

От ДПС казват, че не трябва да има гласуване само с хартия без машина, а също трябва да има броене, което да валидира резултата от машината. Той призова да бъде подкрепено машинно гласуване, каквото има в САЩ, а не такова, каквото е във Венецуела.

По думите му, избирателите на ДПС искат да има редовно правителство, както и избирателите на доста от другите партии. Изтъкна, че кризите в страната могат да бъдат решени само с решаването на политическата криза.

Когато има редовно правителство, зад него стои мнозинство, което носи отговорност за мерките. За да има решаване на проблемите, което очакват хората и бизнеса, трябва да има политически сили, които да носят отговорност за решенията, заяви Цонев.

ПП и ДБ отказаха на ГЕРБ, поставиха ултиматум

ПП и ДБ отказаха на ГЕРБ, поставиха ултиматум

Настояват за оттегляне на законопроекта на Изборния кодекс

Той влезе в размяна на реплики с Даниел Лорер, който също беше гост в предаването, като каза, че когато е било взето решението за машинно гласуване, от ДПС са били против и не са го подкрепили, тъй като го определят като порочно с точно тези машини.

Припомняме, че тази вечер граждани се събраха на протест пред парламента срещу приетите на второ четене промени в Изборния кодекс от правната комисия, а по-конкретно заради връщането на хартиената бюлетина, съобщават от БТА.

Протестът бе организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", на който участие вземат и представителите на Неправителствените организации, които по-рано имаха среща с партиите ДБ и ПП.

Според протестиращите хартиената бюлетина засилва контролирания вот. Гражданите скандират "мафията вън". Част от лозунгите гласят "Спрете опраскването на Изборния кодекс", "Искащите хартия, марш в Русия".

Надежда Йорданова от "Демократична България" коментира, че връщането на хартиената бюлетина ще отнеме правото на гражданите за честни избори.

"Българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро - Борисов е избрал тези машини. Не е нормално да казваш "ние сме и за хартиена бюлетина и за машини", но да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всичките други неща, да го направиш в средата на нощта", заяви Кирил Петков по време на протеста, предава БНР.

Протест против смесеното гласуване- с хартия и машина, се състоя и във Варна пред сградата на общината. Исканията на гражданите в морската столица се припокриват с тези на протестиращите и в София.