Граждани се събраха на протест пред парламента срещу приетите на второ четене промени в Изборния кодекс от правната комисия, а по-конкретно заради връщането на хартиената бюлетина, съобщават от БТА.

Протестът е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", на който участие вземат и представителите на Неправителствените организации, които по-рано имаха среща с партиите ДБ и ПП.

ПП, ДБ и НПО-та громят хартиената бюлетина и изтърбушването на Изборния кодекс

ПП, ДБ и НПО-та громят хартиената бюлетина и изтърбушването на Изборния кодекс

Според тях следва да се ангажира и Брюксел

Движението пред Народното събрание е блокирано, а полицейски служители следят за реда.

Според протестиращите хартиената бюлетина засилва контролирания вот. Гражданите скандират "мафията вън". Част от лозунгите гласят "Спрете опраскването на Изборния кодекс", "Искащите хартия, марш в Русия".

Снимка 595677

Източник: БГНЕС

Надежда Йорданова от "Демократична България" коментира, че връщането на хартиената бюлетина ще отнеме правото на гражданите за честни избори.

"Българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро - Борисов е избрал тези машини. Не е нормално да казваш "ние сме и за хартиена бюлетина и за машини", но да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всичките други неща, да го направиш в средата на нощта", заяви Кирил Петков по време на протеста, предава БНР.

ДПС: Политическата криза няма да се реши със защита на машините на Мадуро

ДПС: Политическата криза няма да се реши със защита на машините на Мадуро

Изборният кодекс станал на панаир, според Йордан Цонев

Бившият премиер Петков очаква да бъде прието предложението на ПП и ДБ да бъде сформирана временна комисия с хоризонт от един месец, която да обсъди промените в изборното законодателство.

Протест против смесеното гласуване- с хартия и машина, се състоя и във Варна пред сградата на общината. Исканията на гражданите в морската столица се припокриват с тези на протестиращите и в София.