"Продължаваме промяната" и "Демократична България" проведоха среща с неправителствени организации, противници на връщането на хартиената бюлетина, прието на второ четене от ресорната правна комисия в Народното събрание. Подмяна на демокрацията - така може да се обобщи всеобщо царуващото в парламентарната зала "Изток" мнение.

"Това, което нас ни изуми, е, че в добите на нощта между два часа и четири през нощта, те не само решиха в правна комисия да променят начина, по който се гласува, но в този процес те изцяло зачеркнаха ролята на обществения съвет (към ЦИК, чието закриване бе прието по предложение на ГЕРБ, но в последствие оттеглено, поне като намерение). Това е пълно безобразие. Едно е да имаш аргументи от една или друга страна. Но това посред нощите, докато всички спим, да зачеркнеш ролята на обществения съвет, е просто едно безочие", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Огромна червена линия между депутатите и гражданите

Ескпремиертът за пореден път подчерта и важността от това да бъде прието предложението на ПП и ДБ да бъде сформирана временна комисия с хоризонт от един месец, която да обсъди промените в изборното законодателство.

"Ще сме много благодарни, ако вие участвате в тази комисия, не за един ден, а да минем през всички важни за обществото въпроси. За да сме сигурни, че никой няма като крадец по средата на нощта да измъкне възможността българите да имат честни избори", обърна се към НПО-тата Петков.

Целта ни е да спрем изтърбушването на Изборния кодекс, посочи на свой ред съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

ДБ и ПП с "демонстрация", събраха се на консултации

ДБ и ПП с "демонстрация", събраха се на консултации

Иначе ГЕРБ, ДПС и БСП нямаше да спрат, обясни Христо Иванов

"По друг начин не може да бъде наречено това спешно, среднощно, неконсултирано с никого, нарушаващо парламентарния правилник, преразглеждане на ключови елементи на изборния процес и елиминиране на такива елементи, за което гражданското общество с години се е борило", каза той.

Ако останалите партии в парламента не подкрепят предложението за създаване на временна комисия, то щяло да стане ясно, че те целят да направят това, което са решили "с ритник", добави лидерът на "градската десница".

"Най-важното човешко право след правото на мнение и свободен живот е правото на избор. На него се крепи демокрацията. Ако правото на избор бъде опорочено и бъде използвано от партийните картели за постигане на определени резултати , то тогава се приключва с правовата държава", изтъкна на свой ред председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

"Очевидно тук сме се събрали съмишленици, но има много хора в България, които са повярвали на алтернативната версия - че машините са "мадуровки", че някой пипа кода, че има нередности с флашките и всякакви такива. Но е отговорност на народните представители да говорят с тези хора и да имат послание към тях, защото това не е маловажно", призова на свой ред депутатите адвокат Емил А. Георгиев от неправителствената организация.

Следвало с казуса да се ангажира Брюксел и международни граждански организации, както и да се организира силен граждански контрол върху провеждането на изборите, но това би значело премирение с действията на ГЕРБ, БСП и ДПС, изрази мнението си пък Георги Георгиев, основател на движението "Боец".

В НС се стяга сватба между ГЕРБ и БСП, а ДПС ще кумува

В НС се стяга сватба между ГЕРБ и БСП, а ДПС ще кумува

Интересни дебати се заформиха в пленарна зала за въвеждането на смесеното гласуване

Познатият с редовното си протестно амплоа активист очаквано призова - активно да се изрази гражданското недоволство. "Това, което ще се случи тази вечер (протест на ПП и ДБ пред Народното събрание) е само първата стъпка. Когато законът се внесе за второ четене, дайте знак, ние ще бъдем тук", призова той.

В 18.30 започва протест на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" срещу промените в Изборния кодекс. На него ще участват и представителите на НПО-тата, присъствали на срещата в парламента.