Интересни дебати се заформиха в пленарна зала за въвеждането на смесеното гласуване. След като в началото депутатите коментираха органите си и предложиха интересни начини на гласуване, се стигна и до подозрения за предстоящо партийно бракосъчетание.

Според Смиляна Нитова от БСП смесеното гласуване ще върне доверието в изборния процес и ще даде по-висока легитимност на избраните органи. От ПП смятат обаче, че където има хартия, там има измама.

Да гласуваме ли с боб, царевица, с димни сигнали и дори с гълъби мъдрят депутатите

Да гласуваме ли с боб, царевица, с димни сигнали и дори с гълъби мъдрят депутатите

За ГЕРБ няма значение дали се гласува с машини, или с хартия

Надежда Йорданова от ДБ обяви, че няма да подкрепят смесеното гласуване. През 2019 г. на местните избори 15,9% са били недействителните гласове. Смесеното гласуване на практика означава хаос, категорична бе тя. Грешките с протоколите намаляват с машинно гласуване, по думите й. Трябва да имаме такъв избирателен процес, който да води до доверие, изтъкна Йорданова.

Кирил Петков и Йордан Цонев изброяват органи

Кирил Петков и Йордан Цонев изброяват органи

Преди дебата за връщането на хартиената бюлетина, депутатите се впуснаха в процедурни хватки

От ДБ видяха завидно единство по темата между ГЕРБ и БСП и обявиха от трибуната: "Стяга се сватба, ще кумува ДПС."

Превърнахме този дебат в идеологически, каза Тома Биков. Не гласуват машините, нито бюлетините, гласуват хората, допълни той.

Крум Зарков определи като безполезна непрекъснатата промяна на правилата за гласуване. Това стана ясно от фейсбук профила на служебния министър на правосъдието.

Въпреки, че подкрепя машинното гласуване, посочва, че няма метод за гласуване, който да е панацея. Връщането на хартиена бюлетина е грешка, но още по-лошият вариант е смесеното гласуване, заяви Зарков.