Централната избирателна комисия не проверява нивото на грамотност на членовете на СИК. Партиите изпращат своите представителите, за тях има две изисквания - да владеят български език и да имат избирателни права. Съгласуват се с РИК, а ЦИК проверява само второто изискване.

Това обясни на първия си брифинг говорителят на комисия Росица Матева по повод станалия известен председател на СИК в Пловдив, който е отстранен, тъй като се е оказал неграмотен.

Матева дори не знае за коя секция става въпрос, както и от коя партия е предложен и два пъти посочи, че отговорността за предложенията в СИК са на политическите партии.

Росица Матева също така не можа да коментира видеоизлъчването и това, което се видя на камерите вчера - като организация, ниво на грамотност и адекватност на членовете на СИК и т.н.

Възраждане държи №3 при 99.58% обработени протоколи
Обновена

Възраждане държи №3 при 99.58% обработени протоколи

ГЕРБ/СДС остава начело с 26.54%

Препрати всички въпроси към МЕУ, тъй като те отговарят за него.

На брифинга Матева повтори известни вече от вчера факти - 122 са били дефектните машини за гласуване, които са били извадени от употреба в и преди изборния ден. Причините - или въобще не се включвали, или пък печатали дефектни бюлетини.

От комисията обещават да направят обстоен анализ защо се стигнало до въпросните дефекти, но Матева отхвърли вероятността дефектите да се дължат на новата специализирана хартия.

Матева коментира и големия брой сгрешени протоколи, които доведоха до вариации в данните, изнасяни първоначално в сайта на ЦИК и почти окончателните такива, налични към момента. Причината била, че членовете на комисиите не се били съобразили с указанията на ЦИК да не попълват и сумират преференциите.

"При нас постъпиха сигнали, че има много сгрешени протоколи в страната, като основната причина за това е, че секционните избирателни комисии са попълвали и сумирали преференциите. Ние изрично приехме решение да не се сумират преференции, тъй като там се допускат най-големите грешки. За съжаление, явно секционните комисии са направили това сумиране", обясни Матева.

Извън страната обаче нямало подобни грешки поради причината, че там няма опцията за поставяне на преференции, а се гласува единствено за партия.

Общо 123 са били сигналите за нарушения, постъпили в ЦИК в изборния ден. Основно те касаели нарушения от страна на членове на секционните комисии като например непоставяне на печат върху изрезката от машината, представляваща де факто и де юре бюлетина и т.н. Но е имало, категорична бе Матева, сигнали за нарушения, които представляват престъпления.

"Общо взето, с оглед на сигналите, които постъпиха към ЦИК, смятам, че изборният ден премина спокойно и в страната, и извън страната", обобщи тя.

99,58% от протоколите вече са преброени, като остават да се обработят още 40, от които един е от чужбина. Но кога ще излязат окончателните данни, говорителят на ЦИК не се ангажира.

"Окончателните резултати, както изисква Изборният кодекс, трябва да съобщим 4 дни след изборите, т.е. 6 април. Сега ще се направи повторно въвеждане на данните от всички секционни протоколи и когато има несъответствия ще прегледаме всеки протокол и ще отстраним тези несъответствия, за което публикуваме и данните. А до 9 април трябва да обявим поименния състав на парламента", каза тя.