Президентът не може да е обект на разследване, а когато спре да бъде такъв, може да бъде обект на разследване от всеки един, не само от специална комисия.

Това коментира пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков по повод искането на ПП и ДБ Румен Радев да бъде разследван от КПКОНПИ.

По думите му трябва да се състави правителство и функциониращо, сравнително хомогенно мнозинство, което да приеме многото закони на служебното правителство.

Зарков посочи, че внимателно е следил предизборната кампания. По думите му БСП се е затворила, но пред нея все още има хоризонти, защото е единствената лява партия с представителство в парламента.

"На въпроса може ли да стане отново голяма и ключова партия, отговорът е - може и трябва. БСП трябва да бъде прогресивна, голяма, лява партия и в нея има хора, които да могат да го реализират.

Но много ключова е ролята на хората, които задават посоката. В момента други, не аз носят отговорност за нейното развитие. Мисля, че съвсем скоро БСП ще намери пътя, необходим не само за социалистите, но и за хората".

Крум Зарков, ВСС и ВАС поискаха "медиацията на втора скорост"

Крум Зарков, ВСС и ВАС поискаха "медиацията на втора скорост"

Нужни са промени за приложението на Закона за медиацията

Той коментира и законопроекта за механизъм на разследване на главия прокурор, като заяви, че е преработена съвсем малка част от вече направеното от предишния правосъден министър Надежда Йорданова.

"Промените не са съществени. Когато има сигнали и сериозни данни за евентуално извършено престъпление на главния прокурор или някой от заместниците му, съдия с ранг на върховен съдия ще бъде избран на случаен принцип, за да ръководи разследването.

Ако той счете, че има достатъчно доказателства, друг съдия ще внесе обвинение. За определено време двама върховни съдии ще упражняват функциите на прокурор по едно дело и един въпрос и след като то приключи, те ще се върнат обратно на съдийските си банки, за да не може нито преди делото, нито след него този, който го води, да бъде зависим от човека, когото разследва".

Конституцията не урежда въпроса за разследването на главния прокурор, нито му дава имунитет, така че механизмът няма как да бъде противоконституционен, заяви Зарков.

Според него законопроектът е важен за цялата страна и припомни, че по различни негови варианти се работи от 2009 г. насам.

Министърът се надява депутатите от 49-ия парламент да подкрепят както промените в Закона за съдебната власт, така и промените в НПК.

На въпрос защо Сърбия за пореден път отказва правна помощ за екстрадиция на издирвани от българските власти лица, Зарков отговори, че съдебната система там е различна.

Крум Зарков: Хартиената бюлетина не решава проблемите в БСП

Крум Зарков: Хартиената бюлетина не решава проблемите в БСП

Министър Зарков коментира резултатите на БСП от изборите

"У нас решението за екстрадиция го взима съдът. В Сърбия дали това го решава на последна инстанция техният министър на правосъдието.

Има такива държави, знаете имаме и с Дубай много известни случаи, в които трябва да се развива правната помощ и очевидно тук международният правен ред не е достатъчно ефективен".