Втора скорост за въвеждане на медиацията в съдебната система - поиска служебният министър на правосъдието Крум Зарков на национална конференция на тема "Медиацията по висящите съдебни дела - възможност и полза за всички участници".

"Комбинацията между претоварване на съдебната система и общото неудовлетворение, което създава в много хора го изисква", каза той.

По-трудната част е приложението на Закона за медиацията. Развитието на обществата, урбанизацията, развитието на технологиите и начинът, по който обществата еволюират, създават условия за нарастващи конфликти. Улесненият достъп до правосъдие прави така, че влизането в съдебна зала вече не е нещо изключително, но комбинацията между факторите правят, така че съдебната система не може да отговори на това, което се изисква от нея. Разискванията, теоретичните разработки и способите за разрешаване на конфликта са многобройни, отбеляза Зарков.

Задължителна съдебна медиация гласуваха депутатите

Задължителна съдебна медиация гласуваха депутатите

Депутатите приеха на първо четене и промените в ГПК

По думите му трябва ясно да се подготвят системите, за да се получи ясна комбинация от авторитет, сериозност и да се мине на трета стъпка, в която медиацията да удовлетвори и двете страни в конфликта. Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят - системата на правораздаването, хората, които имат нужда от правосъдие и страните по спора, които могат да бъдат подпомогнати, че техният конфликт може да бъде решен по цивилизован начин, от който двете страни да излязат победители или поне еднакво загубили, подчерта Крум Зарков.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова добави, че медиацията е един способ, който представлява алтернатива в съда. Колкото по-висока правна култура има едно общество, толкова повече използва алтернативи способи за разрешаване на споровете. Медиацията е рационален способ за разрешаване на конфликти, но е много мощен и силен инструмент за намаляване на натовареността в съдилищата и разрешаване конфликтите извън съдебната зала, поясни Захарова.

Задължителна медиация и споделени родителски права борят агресията в училище

Задължителна медиация и споделени родителски права борят агресията в училище

Момченцата копират модела на мутрите, а момиченцата - на твърдата чалга и силиконовите красавици, обясни Атанасов от "Обединените патриоти"

Тя допълни още, че медиацията повишава ефективността на правораздаването, но е и един икономичен инструмент, който спестява сили и средства на съдията да се концентрира върху по-тежките дела. Медиацията предпоставя по-висока степен на изпълняемост, защото все пак тя е доброволен процес. Извън това измерение на способа за разрешаване на споровете има един друг, който е съществен - медиацията е мощен инструмент за хуманизиране на цялото общество, категорична бе Захарова.

Тя каза още в заключение, че целта на медиацията и е комуникация с цел достигане на разбирателство. Захарова е убедена, че чрез медиацията ВСС успя да демонстрира на обществото как се администрира правилно съдебната власт в България. Медиацията ще има дългосрочно отражение върху работата на съдебната система, каза още председателят на ВКС.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че медиацията е една негова стара болка и мечта. Медиацията дава добра възможност за решаване на съдебните спорове извън съдебната зала, посочи Чолаков и добави, че това е принцип, който се прилага във всички нормални държави, които използват медиацията много широко.

Той е сигурен, че има още върху какво да се работи за подобрение на Закона за медиацията, за да може когато започне да се прилага, да няма правни пречки и дискусионни въпроси.