Водещата версия за заплахите по имейл, които от вчера получават учебни заведения в страната, е хибридна атака, свързана с Русия.

Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Оказва се, че това се случва и в други европейски страни, а източниците са едни и същи, както и подходите.

Уведомени са партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се е установява да са регистрирани имейл адреси и да се ползват телефони, от които идват тези заплахи, посочи вътрешният министър. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Google е отговорност на американските служби и те трябва да установят откъде идват. Ние няма как да го установим на територията на България.

Демерджиев заяви, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите. "Нищо няма да се случи. Ще се прекъсне изборният процес само, ако има реална опасност. До момента тези сигнали, които се подават, няма реална опасност. Те са обсолютно идентични по съдържание, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати", подчерта Демерджиев. По думите му има протокол за действие, който е от 2000 година. "Днес ще бъде свикана работна група, която да прегледа този протокол. Новият протокол трябва да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация", каза министърът.

След още бомбени заплахи - всички училища в Сливен са затворени

След още бомбени заплахи - всички училища в Сливен са затворени

В Плевен част от образователните институции са евакуирани

От няколко седмици граничните патрули са снабдени с дълго оръжие и прибори за нощно виждане. Именно дългото оръжие представи вътрешният министър Иван Демерджиев при посещението си на ГКПП Малко Търново в обиколката си по граничните пунктове преди предстоящите тази седмица предсрочни парламентарни избори.

Граничните ни полицаи вече са преминали обучение.

Демерджиев е убеден, че допълнително оборудване, включително и дългото оръжие, ще намали мигрантския натиск, тъй като не само респектира мигрантите, но и дава допълнителна сигурност на служителите.