Испания подкрепя пълното членство на България в Шенгенското пространство, а е постигнато и съгласие за стъпките по приемането на България и Румъния.

След първия съвет на ЕС и лятната ваканция трябва да водим такъв диалог с Нидерландия и Австрия, който да доведе до отпадане на резервите за влизането ни в Шенгенското пространство, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след среща с испанския си колега Фернандо Гранде.

Той обясни, че това е първата среща на такова ниво от 2012 г. България и Испания имат добро взаимодействие, доволен е Демерджиев.

Вътрешният министър на Испания Фернандо Гранде добави, че за първи път е в България и само по себе си представлява удоволствие за него. Той иска да се създаде нужното пространство на сигурност в ЕС. Основната политика на Испания е пактът за миграцията, върху който се водят дебати. Нека всички да се съгласим и да го приемем накрая и да намерим разумно равновесие между принципите заложени в него, обясни Гранде.

Двамата министри обсъдили сътрудничеството в областта на трафика на хора, общата борба с тероризма, радикализацията и защитата на населението. Двамата обсъдили още сигурността по пътищата, за трафика, за превенция и за твърд ангажимент за присъединяване на България в Шенген.