Нова порция бомбени заплахи заляха училища в страната. Имейли са разпратени към десетки учебни заведения във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора, съобщава БНТ.

15 училища в Стара Загора са получили съобщения по електронната поща около 09.20 ч. тази сутрин за поставени взривни устройства. Анонимните сигнали са еднотипни и адресирани като "важно съобщение". На място са изпратени полицейски екипи, които да претърсят сградите. Учениците и служителите в учебните заведения са евакуирани.

Във Варна 18 училища са получили заплашителни имейли около 9 ч. за поставена бомба. Сградите са проверени от органите на реда, но учебният процес не е преустановен.

Четири пловдивски училища също са получили бомбени заплахи по имейл. В част от учебните заведения е започнала евакуация по преценка на ръководствата. Полицията предприема съответните действия.

14 са сигналите за бомби в Бургас. Затворили са само 5 училища.

Десет основни и начални училища, както и една гимназия в Ямбол втори ден получиха заплахи за поставени взривни вещества. Новите имейли обаче са с различен и доста притеснителен текст, коментират директорите на училищата.

В едно учебно заведение занятията ще продължат до обяд, а в друго ще имат изнесени учебни занятия. Евакуирани са 7 учебни заведения. Екипи на полицията проверяват училищата, а ръководствата им настояват за изготвяне на протокол за действие при подобни ситуации, за да не бъдат ощетени учениците.

Няколко столични училища също са получили заплашителни мейли.

По-късно Нова телевизия съобщи, че полицията е заловила ученици, подали сигнали за бомби в училища в Сливен и Нова Загора. Седмокласник от Сливен изпратил СМС на негов преподавател и написал, че в сградата е поставено взривно устройство. В Нова Загора пък четири момичета от 5 клас се обадили на тел. 112.

Пред органите на реда учениците обяснили действията си с нежеланието да посещават учебните занятия. Всички деца са разпитани заедно със своите родители. С учениците работят инспектори от Детска педагогическа стая.

Припомняме, че в последните дни се наблюдава бум на бомбените заплахи. На 27 март десетки училища в Бургас, Варна и София получиха сигнали за поставени взривни устройства. Идентична бе и ситуацията на следващия ден, когато бомбени заплахи имаше в столицата и Сливен. Сигнали постъпиха и на 29 март в Бургас.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че ще бъде сформирана междуведомствена група, която да разработи процедура за реагиране при заплаха за поставено взривно устройство в "обекти от критичната инфраструктура. По думите му заплахите са част от хибридна атака, идваща извън страната.

ЦИК също се разтревожи за сигурността в деня на вота и изпрати писмо до МВР с искане за указания как да процедира при получаване на сигнал за бомба по време на изборите.

Няма опасност от терористични атаки след бомбените заплахи в училища

Няма опасност от терористични атаки след бомбените заплахи в училища

Целта на активистките групи, които стоят зад вчерашните бомбени сигнали в училища е да всяват паника и страх