Десетки сигнали за бомби евакуираха училища в Бургас, Варна и София. Засегнати са около 20 учебни заведения в морския град и 10 в столицата.

От ОДМВР-Бургас посочват, че 30 учебни заведения в областта са получили заплашителен мейл на служебните си пощи. Сигналите в столицата са за районите на Красно село и Подуяне.

Там освен по мейл, сигнали са подавани и по телефона.

По случая работи отдел "Киберпрестъпност".

Експертите са проследили IP адреса на изпращача и е установено, че той не е български.

В канала си в "Телеграм" организацията, разпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата. Случаят е безпрецедентен.

Експерти и преподаватели смятат, че става въпрос за хакерска атака, целяща да всее смут и паника, а не е сериозна заплаха. Разследването трябва да установи от къде е изпратен имейла.

Експерти допускат, че може да става въпрос за хакерски групи, свързани с Русия.

Сигналите са изпратени като заплашителни, еднотипни имейли, адресирани като "важно съобщение" от името на Егор Синянский и непозната организация.

В тях пише: "Ние сме от организацията MFUL. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете" .

От МВР съобщиха, че ръководствата на учебните заведения разполагат с две възможности - или да подпишат протокол за поемане на отговорност, като учебните занятия не се прекратяват и продължават с нормален ритъм или да отменят учебния процес за срок от едно денонощие от констатиране на заплахата.

Полицейски екипи претърсиха учебните заведения в Бургас и София за взривно устройство. Бомби не бяха открити.

Сигнал за бомба наложи евакуация в училище и във Варна

Сигнал за бомба наложи евакуация в училище и във Варна

Бомба не е открита