Депутатите от 48-ото Народно събрание приеха на второ четене промените в законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Така след двудневен маратон - вчера от повече от 18 часа - народните представители най-после приеха промените на Изборния кодекс, които предвиждат в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

Най-остри бяха споровете именно около връщането на хартиената бюлетина.

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава, както и на предишните избори, да се решава разпределянето на мандатите. Остана все пак с 40 заявления да се разкрива изборна секция, а не както беше предложено - 100.

Изборният кодекс се променял от патриархат, матриархат и емират

Изборният кодекс се променял от патриархат, матриархат и емират

В НС има една токсична обстановка, в която никой на никого не вярва

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

Освен това отпадна досегашната разпоредба протоколът от машинното гласуване да се прилага към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласуване да се прибавят към тези от протокола на секционната избирателна комисия.

Атанасов пусна запис на кмет на ГЕРБ за манипулация на вота с хартиени бюлетини

Атанасов пусна запис на кмет на ГЕРБ за манипулация на вота с хартиени бюлетини

Видеото го имало в канала YouTube

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини. Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Втори ден депутатите ще работят до приемането на Изборния кодекс

Втори ден депутатите ще работят до приемането на Изборния кодекс

Мартин Димитров: Който прави промени в Изборния кодекс, винаги се наказва от избирателите