Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова настоя да се удължи времето на Народното събрание само до приключване на точката до приемане на Изборния кодекс. Предложението на Атанасова бе гласувано.

Тя направи и друго процедурно предложение, тъй като в много от следващите текстове на Изборния кодекс имало тавтология, огледални са и са производни, като в съгласие с депутата от ДБ Надежда Йорданова да бъдат гласувани анблок - текстовете касаят СИК да се превърне в преброителна такава, който текст е отхвърлен отдавна. Второто предложение също мина.

Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров заяви, че се кове нов модел на управление чрез лъжа, манипулации и диктат на обществото, който все някога щял да дойде на власт независимо дали в настоящото Народно събрание или в следващото. Според Андрей Гюров всички партии от хартиената коалиция са метастази на тъмния преход и това трябва да се прекрати.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Радомир Чолаков увери, че ако има правителство, всичко щяло да се подреди, а ако искат останалите депутати да се ходи на избори - отиваме на избори с доверие към секционните избирателни комисии, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Мартин Димитров от ДБ запита какъв е проблемът да има двоен контрол на изборите? Сега ще има запис от машинното гласуване, но този запис няма да отива никъде и ще остава скрит. Защо постъпвате по този начин, каква е логиката, недоумява Димитров и запита къде отидоха празните приказки за по-честен вот?

"Вие обърнахте цялото гласуване в хартиено гласуване и хартиено броене. Остава лошият привкус, че така ще се върнат лошите практики от миналото. Който прави промени в Изборния кодекс, винаги се наказва от избирателите, винаги", подчерта Мартин Димитров.