По данни към 17.00 часа днес са регистрирани 10 000 теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане, извършени от председателите на секционните избирателни комисии (СИК) според предварителните указания.

Всички тестове до момента са преминати успешно, като са подменени само няколко единични бройки от мобилните устройства, съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ). Подменени са общо 5 мобилни устройства: 3 в София град и по едно в София област и в гр. Пазарджик. 

До края на деня трябва да бъдат извършени тестове на процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане във всяка секционна комисия. При установен дефект на мобилно устройство председателят на съответната СИК трябва веднага да информира общинската администрация, която съвместно с "Информационно обслужване" да го замени.

Видеозаснемането на вота е лесно, трудно е смятането на гласовете

Видеозаснемането на вота е лесно, трудно е смятането на гласовете

Видеонаблюдението ще забави резултатите

В деня на изборите - 2 април 2023 г., към МЕУ ще работи контактен център за съдействие по време на видеонаблюдението и видеознаснемането на обработването на бюлетините след края на изборния ден. Звеното ще отговаря на въпроси на председателите на СИК след края на изборния ден до приключването на обработката на бюлетините в цялата страна.

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя ще е достъпно в сайта evideo.bg.