Към момента няма реална опасност от поставяне и задействане на взривни устройства в училищата. Изборният ден ще премине без инциденти и без каквито и да било затруднения за гражданите. Такава бе есенцията от срещата с Централната избирателна комисия (ЦИК), която оповести вътрешния министър Иван Демерджиев.

Той повтори тезата си от последните няколко дни - в нито едно училище няма реална опасност от руските хибридни атаки. Не е намерен дори и предмет, който да се охарактеризира като взривно устройство.

Хората ще бъдат изведеждани само в една ситуация - такава, в която има реални данни, че може да е поставено взривно устройство. Това към момента е само теоретична възможност, посочи Демерджиев. Мерките на полицията няма да позволяват поставянето на такива устройства в училищата, категоричен бе Демерджиев.

Няма да се затварят изборни секции, уверява Демерджиев

Няма да се затварят изборни секции, уверява Демерджиев

Вече има задържани за бомбените заплахи в различни градове на страната

Той добави, че хора с чанти и раници ще бъдат проверявани, както и хора, които носят необичайни вещи със себе си. Проверките ще бъдат дискретни и няма да затруднят никого да упражни правото си на глас. Създадена е необходимата организация и вътрешният министър не очаква никакви проблеми на изборите. Няма оперативни данни за реална заплаха, увери още веднъж вътрешният министър. Той допълни, че всички сгради, в които ще се намират СИК-ове ще бъдат охранявани от МВР. Полицията няма да затруднява правото на всеки един човек да гласува на 2 април, подчерта Демерджиев.

МВР е обозначило и рисковите изборни секции, където се провеждат специализирани полицейски операции.

Вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос направи все пак едно последно уточнение - ако все пак има сигнали за бомби в училищата, хората и членовете на СИК ще бъдат изведени.

Над 100 производства и 91 задържани преди вота на 2 април

Над 100 производства и 91 задържани преди вота на 2 април

Данните представи главният секретар на МВР Петър Тодоров

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова увери, че ЦИК, съвместно с МВР, ще положат всички усилия, така че изборният ден да протече спокойно, да няма прекъсване на гласуването. Избирателите трябва да бъдат спокойни, а СИК да свърши своята работа, призова Нейкова.

Допълнителните инструкции към членовете на СИК и РИК все още не са изпратени, но те ще разполагат с необходимата информация кого да потърсят, ако има проблеми в изборния ден. Проверката на обемните багажи ще се извършва извън сградата и няма да се влиза в изборните помещения с багаж. Нейкова призова членовете на СИК все пак да бъдат наблюдателни.

ЦИК няма да издава протокол за действие при бомбена заплаха

ЦИК няма да издава протокол за действие при бомбена заплаха

4566 кандидати се борят за 240 депутатски места