Общественият съвет към ЦИК предлага инструмент, който да подпомогне секционните избирателни комисии при попълването на секционния протокол, като се избегнат математическите грешки.

Общественият съвет препоръчва използването на страницата за контрол на резултатите от отчитането на вота, след като СИК попълни протокола - чернова по чл. 273 ал. 4 и преди пренасянето на данните от него в официалния протокол-белова.

Такава предварителна проверка ще спомогне за избягване на станалите традиционни математически грешки, които засягат до 80% от протоколите на СИК, както и за огромното забавяне при предаването на протоколите на СИК в РИК, особено при сложни избори по смесена технология.

Въведеното в тази страница не се изпраща/записва никъде и е налично само на екрана, докато страницата не бъде затворена, обясняват от Обществения съвет.

Ползването на страницата би било особено полезно за секции, в които няма интернет връзка или тя е лоша, защото след като бъде предварително заредена, тя не изисква повече достъп до интернет, за разлика от електронния протокол, публикуван от ЦИК и РИК.

Използването на страницата е полезно и за СИК с интернет достъп, в случай че сайтът на ЦИК се претовари от много посещения или хакерска атака.

Работата със страницата е максимално опростена, като сгрешените контроли се маркират в червено, има препратки към съответната контрола под съответната таблица, кутийките с данните на сбърканата контрола се ограждат в червено, посочени са несъвпадащите числа и др. На помощната страница могат да се намерят технически детайли и подробни инструкции.

Помагалото може да се намери на следния интернет адрес:

http://izbori.s3-website.ca-central-1.amazonaws.com/

или за по-кратко https://tinyurl.com/izbori2023

Връзка може да се намери и на фейсбук страницата на Обществения съвет.

Страницата изглежда графично максимално близо до оригиналния протокол, като възпроизвежда точно текстовете от него, както и всички контроли, предвидени в самия образец на протокола.

Разработени са четирите вида протокол - за страната и извън страната, за "хартиени" и "смесени" секции.

Страницата е създадена на JavaScript и е с отворен код. Тя е направена напълно безвъзмездно. Авторите я предоставят за свободно ползване и копиране.

Помагалото може да се използва и да бъде в помощ на НПО, регистрирали наблюдатели, застъпници и представители на партии, медии с интерес в областта на изборите.