В следващия парламент вероятно няма да има такова голямо евроатлантическо мнозинство. Това заяви пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ.

Той прогнозира увеличение на подкрепата за "Възраждане" и за БСП. Те играят в синхрон срещу еврото. Това защитава руския интерес, посочи Добрев. По думите му скъсването с руските зависимости не е причината този парламент да има кратък живот. Той обаче се съмнява в евроатлантическата ориентация на Продължаваме промяната.

България е най-зависима от Русия по отношение на две неща - енергетика и отбрана. Когато този парламент започна да прави правилни стъпки в тези области и взе правилните решения, те не бяха подкрепени от ПП. Тази партия не преследва истински евроатлантически каузи, а просто са се маскира като такива, поясни представителят на ГЕРБ.

По отношение на приемането на еврото, той заяви, че ПП работят с БСП и "Възраждане" в посока да забавят тази важна стъпка. Българският лев, какъвто го познаваме, го няма още от 1997 година. Български символи ще има и на европейската валута, допълни Добрев.

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Вярвам, че Горанов не е виновен. Надявам се да докаже, че е невинен

По думите му има три закона, необходими за еврозоната, които не са приети, Законът срещу пране на пари беше бламиран от ПП. ДБ пък не говорят за него. Може би застрашава някакви интереси , свързани с ПП, подчерта той.

Добрев направи коментар и за новия списък по закона "Магнитски", в който попаднаха петима българи, сред които и бившият финансов министър Владислав Горанов. Когато Горанов беше финансов министър, ние влязохме в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз. Ако не беше ПП, в началото на тази година, заедно с Хърватия, щяхме да станем член на еврозоната. ДБ и ПП се държат некоректно в момента и извличат политически дивиденти от тази ситуация. Владислав Горанов напусна всички партийни постове още през лятото на 2020 година, уточни Добрев.

Добрев изтъкна, че именно ГЕРБ са вносители на важни решения за енергетиката. Това е решението за диверсификация на ядреното гориво. Задължихме МС да спре да купува ядрено гориво от руснаците. За 5-ти блок се взе решение да се купува американско гориво. За 6-ти блок ще купуваме френско гориво. Това са важните решения в енергетиката и те бяха взети. Друго важно решение е изграждането на 7-ми и 8-ми блок. След началото на войната е невъзможно там да има руско оборудване. Това беше гласувано, каза още той.