Недопустимо и безотговорно е от страна на президента Румен Радев да плаши хората с откровено неистински заплахи за участие на натовски войски за потушаване на войната в Украйна. Това се посочва в позиция на председателя на ДПС Делян Пеевски от тази сутрин, с която се реагира на изказването на държавния глава, направено вчера в Унгария, и с тема войната в Украйна.

Делян Пеевски иска от Румен Радев да не спекулира със страховете на хората и го предупреждава, че употребата на страховете на хората се наказва от народа.

Освен това Делян Пеевски заявява и че всеки опит за насаждане на страхове по този начин е проява или желание за "нерегламентирана намеса в хода на предизборната кампания или изпълнение на целите на руската пропаганда и хибридна война".

Във връзка с позицията и подкрепата на страната ни за Украйна председателя на ДПС напомня, че всички такива решения по Конституция може да вземе само и единствено българският парламент, а пред парламентаристите никога не е стоял подобен избор и твърдо заявява, че "друга опция за подкрепа за Украйна никога не е била на дневен ред".

"Безпрецедентната ни подкрепа за Украйна е резултат от твърдото ни убеждение като евроатлантици и консенсуса за това, че трябва неотклонно да отстояваме тези ценности като помогнем да бъде прекратена антихуманната агресия... Защото за българските граждани е най-важна сигурността за тях и децата им тук и сега. И всички ние сме длъжни да я гарантираме с думи и действия."

Радев в Унгария: Още оръжия за Украйна няма да спрат войната

Радев в Унгария: Още оръжия за Украйна няма да спрат войната

Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на конфликта