Трудно бихме могли да наречем Бюджет 2022 най-социалният. Бюджетът е направен така, че голяма част от приходите да дойдат от Националния план за възстановяване и устойчивост, а парите по него няма да дойдат преди края на годината. Това заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева пред БНТ.

Според нея бюджетът на правителството не показва стъпка по посока реформата. Това, което парламентарната група на ГЕРБ/СДС ще предложи за майчинството, е майките да изберат дали да гледат децата си или, ако се върнат на пазара на труда, да получават 100% от обезщетението си за майчинството. Целта е майките да се връщат по-бързо на пазара на труда.

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

И за кого ще има пица, а за кого - мазна кутия от пица без пица

"Чуваме само обвинения, без нито едно доказателства, като доказателствата на правителството се намират само в Google. Ако потърсим какво пише в Google за Кирил Петков и Асен Василев, ще открием доста интересни неща", коментира Сачева.

Тя посочи и че правителството повтаря старите мерки, като няма нито една прокарана нова. Има преливане от пусто в празно, а не нещо, което може да доведе до реална подкрепа, подчерта Деница Сачева и настоя да има подкрепа за ликвидност.

Във връзка с ковид добавките, Сачева призна, че се е получило голямо объркване. С нетърпение Сачова очаква какво ще бъде решението на правителството, защото ще бъде трудно да се откъснат от популизма, с който са влезли. Бившият социален министър предупреди, че изкривяванията в пенсионната система ще бъдат силни. Може да се помисли върху формулата на швейцарското правило и повишаване на коефициента, посъветва още тя.

Количество, но не и качество в Бюджет 2022

Количество, но не и качество в Бюджет 2022

Любомир Дацов не вижда нито реформа, нито яснота в планирания бюджет

Вдигането на максималния осигурителен доход Сачева оцени като правилно, но разкритикува, че се прави без диалог, без подготовка и от днес за утре. Работодателите вече са си направили изчисленията и са заявили, че ако трябвало да се увеличи максималният осигурителен доход, биха могли да го понесат до малко над 3 100 лева. Много плащания в социалната система не са пипани отдавна. Не може само с такъв аргумент, че нищо не е пипано отдавна в социалната система, да се реши да бъде направено веднага, но управляващите гледат формално на синдикатите и работодателите, а това ще им изиграе лоша шега, предупреди Деница Сачева.

Бюджет 2022 по дянковски без Дянков взривява БАН

Бюджет 2022 по дянковски без Дянков взривява БАН

Бюджет 2022 ще направи изпълнението на нашите задължения към обществото и държава невъзможни