Премиерът Николай Денков обсъди на среща с президента на Република Молдова Мая Санду в Атина по-активно присъствие на нашата страна сред българската общност в Тараклия, засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и култура, както и съвместни образователни проекти между молдовски и български университети, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

По този начин България ще помогне на Молдова да намали руското влияние сред молдовците с български корени. Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, заяви Санду. Криминални групи, управлявани от Руската федерация, дори купуват гласове на изборите. По думите й това тревожи правителството в Кишинев, което е силно загрижено и за ситуацията в Украйна. Мая Санду каза още, че Молдова работи активно за приобщаване към Европейския съюз (ЕС) и се надява да получи статут на кандидатка за членство в общността.

Денков декларира пълна подкрепа за политиката на молдовския кабинет от страна на България и ЕС като цяло. Той предложи съвместни проекти с Русенския университет в технологичните и ИТ специалности, както и със Софийския и Великотърновския университет в сферата на хуманитарните дисциплини, например в европеистиката. "Това ще даде европейско образование и европейска перспектива на младите хора в Тараклия", обясни премиерът.

В Атина той обсъди и съвместните действия на България и Румъния за приемането на двете държави в Шенгенското пространство с румънския си колега Йон-Марчел Чолаку. Николай Денков сподели два от основните аргументи на страната ни в подкрепа на членството в Шенген. Дой посочи, че премахването на границите между България и Гърция и между България и Румъния би освободило ресурс за още по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз - между България и Турция. Денково отбеляза, че освен това ще изчезнат опашките от автомобили на граничните пунктове между държавите-членки на ЕС, което значително ще намали въглеродните емисии.

Двамата премиери потвърдиха интереса си за изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube.

България и Румъния обсъдиха как да облекчат трафика по границата

България и Румъния обсъдиха как да облекчат трафика по границата

Тема бе и съвместното сътрудничество във връзка с присъединяването на двете държави към Шенген