Шест институции започват мащабни съвместни проверки за спазване на правилата за движение по пътищата. Това съобщават от Министерски съвет след проведено днес съвещание и решена мярка за контрол по един от приоритетите на правителството на Николай Денков.

До 21 юни т.г. ще бъде изготвен график за провеждането на т.нар. всеобхватен контрол, в който ще се включат Министерството на вътрешните работи, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура", Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

До края на юни интензивно ще се работи също по мерките за обезопасяване на пътните участъци с повишен риск от произшествия. Ще се наблегне на още една мярка за превенция: временно ще се спират от движение превозни средства с установени опасни технически неизправности.

В днешната среща в Министерския съвет са участвали министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и съобщенията, на електронното управление и ръководители на агенциите "Пътна инфраструктура", "Автомобилна администрация" и "Безопасност на движението по пътищата".

Катастрофа със 7 деца отне живота на две от тях край Козлодуй

Катастрофа със 7 деца отне живота на две от тях край Козлодуй

Шофьорът е 16-годишен

Припомняме, че и в момента от МВР извършват ежедневен контрол по пътищата, изпращайки и отчет за засечени шофьори след употреба на алкохол и наркотици. Както се отчита се правят общи проверки (по нареждане още от правителството на Кирил Петков - като акцията започна след катастрофата, при която Семерджиев уби две млади жени) и допълнително по метода на линеен контрол (по нареждане на служебния министър Иван Демерджиев).

Днес към 16 часа от МВР докладваха проверени 9583 моторни превозни средства, проверени общо 12 250 водачи и пътници. Съставени са 2711 фиша и 660 акта за установени административни нарушения. За изминалия ден установени общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 13 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 13 - с над 1,2 на 1000, двама са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 7 водачи, двама са отказали да бъдат тествани.

От обобщените данни по метода "линеен контрол" са проверени 2788 МПС и 3369 водачи и пътници; за констатирани нарушения са съставени 898 фиша и 208 АУАН. Установени са четирима водачи, шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и седем - с над 1,2 промила. Двама са засечени да управляват моторно превозно средство под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.