Премиерът Николай Денков се скара на депутатите относно приемането на бюджета в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Припомняме, вчера народните представители приеха допълнителни средства за МВР, отбрана, администрация, образование, земеделие, вероизповедания, както и оттеглянето на мерките за по-висока събираемост от приходните агенции.

Вчера на Комисията по бюджет и финанси са взети някои грешни решения, които не осигуряват финансовата рамка, която преди това е подготвена от Министерски съвет (МС) и внесена в Народното събрание (НС) за одобрение, каза Денков в анонса си преди началото на заседанието на Министерски съвет.

Той има уверението на лидерите на партиите, които подкрепят правителството, че ще се коригират решенията в бюджета и ще приемат финансовата рамка така, както е подадена от МС - с някои изменения, но без да променят общият баланс на държавата, за да се осигури дефицитът от 3% за приемането на България в Еврозоната.

Проектозаконът за бюджета създаде трудно управляем хаос в парламента

Проектозаконът за бюджета създаде трудно управляем хаос в парламента

Асен Василев обяви, че без мерките за събираемост не подкрепя проектобюджета

Денков се надява лидерите да изпълнят ангажимента си, за да се реализира програмата на правителството. Без нейното финансово обезпечаване тя ще остане само "един набор от добри намерения". Той добави още, че в дневния ред на изпълнителната власт най-важната точка е приемането на управленската програма на кабинета. Тя е съгласувана с политическите сили, които подкрепят правителството в Народното събрание. Денков очаква подкрепата за кабинета да продължи и през следващите месеци, както и да успеят да изпълнят законодателната и управленските програми, които са свързани с подобряването на живота на хората и условията за бизнес у нас.

Денков/Габриел си постави 5 задачи до края на 2024 г.

Денков/Габриел си постави 5 задачи до края на 2024 г.

За Шенген, Еврозоната, инфлацията, ПВУ и общинските проекти

Премиерът добави, че в управленската програма е заложено още как да бъде изградена националната детска болница. До февруари 2024 г. ще бъде изготвена техническата специфика за обществената поръчка за болницата и до март 2024 г. трябва да се обяви обществената поръчка за построяването на детската болница.

В управленската програма има и конкретен график на Министерство на транспорта и Министерство на здравеопазването по отношение на системата за спешна медицинска помощ по въздуха. В момента има ясен график как да бъде изпълнена тази дейност и по подобен начин във всеки един от секторите има мерки, които съответстват на приоритетите на правителството, каза още Денков.

Създадоха Обществен съвет за Националната детска болница

Създадоха Обществен съвет за Националната детска болница

Ще заседава поне веднъж месечно