Служебният образователен министър Николай Денков няма да е министър на образованието и в следващия кабинет.

Помолен за коментар по повод информацията в някои медии, че го гласят за министър и в новия кабинет, Денков заяви пред журналисти, че "този въпрос не стои изобщо на дневен ред".

Той участва в съвместен българо-японски научен семинар на тема: "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето", който се провежда в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Целта на събитието е да бъдат осъществени контакти между български и японски научни институции и да се набележат приоритети от съвместен интерес за развиване на двустранно сътрудничество в различни научни области.

Ще бъде засегнат и въпросът за обмен на учени между двете страни. Министър Денков подчерта, че преди около 15 - 20 години средно по около 30 изследователи от България са отивали в Япония, а през последните години са едва няколко души годишно.

Сред акцентите в областите, в които има потенциал за обмен на учени, са информационните и комуникационните технологии, енергийните източници и енергийната ефективност, биоресурсите, промените в климата и други. Проф. Денков изтъкна, че това са все актуални области, които са силно развити в Япония. Самият той също е бил в Япония на научна специализация.

Образователният министър изтъкна, че е важно да има връзка с приложението на научните изследвания. Той отбележи, че в японската делегация има представител на голяма корпорация, която се занимава с биотехнологии.