Цивилизационен избор - между примера на нашите народни будители, или обратно - на Бай Ганьо и Андрешко. Това съзря премиерът Николай Денков като предизвикателство пред гражданите преди предстоящия в неделя втори тур на местните избори.

"Искам да поздравя всички с празника на будителите. Празник, който ни обединява чрез имената на св. Иван Рилски, Кирил и Методий, патриарх Евтимий, нашите герои от Възраждането и Освобождението. Това е ден, който действително обединява всички българи", започна по-общо експозето си Денков.

И припомни ролята на бивш министър на образованието, бил на поста през 20-те години на 20-и век - Стоян Омарчевски, предложил успешно денят на народните будители да стане официален държавен празник.

А през 1885 година пък Алеко Константинов написва "Бай Ганьо прави избори", направи препратка с актуалната политическа ситуация Денков.

По думите му бъдещето на България зависи от това, какъв избор ще направим - дали ще следваме примера на нашите будители, или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор, призова министър-председателят.

Радев: Духовността, просветата и родолюбието са в основната на българската нация

Радев: Духовността, просветата и родолюбието са в основната на българската нация

Голямата кауза, същността на будителството е бъдещото поколение