Импийчмънтът не стигна до Конституционния съд. След дълги 5-часови дебати ГЕРБ не можа да събере необходимите 160 гласа, за да бъде задействана процедурата по отстраняването на държавния глава.

От 227 депутати 155 бяха "за" импийчмънта, 72 гласуваха "против".

За този финал основно "помогнаха" от РЗС. В 11.00, точно когато дебатите бяха в своето начало, на специален брифинг в централата на партията, лидерът на консерваторите Яне Янев обяви:
РЗС няма да отиде в пленарна зала по време на дебатите и гласуването. Консерваторите се разсърдиха още през седмицата на премиера Бойко Борисов, заради изказването му, че ГЕРБ иска импийчмънт на държавния глава, заради критиките на Първанов към управляващите.

До късно вчера от РЗС чакаха Борисов да им "дойде на крака" и да оттегли думите си. Премиерът очаквано не отиде. Това явно още повече разгневи консерваторите, защото днес Янев обяви новата акция на партията - оставката на Борисов.

До края на април РЗС ще представи план за сваляне на Борисов от премиерския пост, като Яне Янев уточни, че това ще стане с конституционно предвидени средства.

Преди старта на същинската дискусия в парламента, дълго време народните представители спориха за процедурата по провеждане дебата за искания импийчмънт.

Михаил Миков от Коалиция за България настоя да бъде поканен в пленарна зала, както сам социалистът се изрази, "идеологът на икономическата политика на правителството", "човекът не разбрал, че пред него има стенографка", "г-н символа, стълба и идеолога - Симеон Дянков".

Нека да дойде и да каже видял ли е, че има стенографка или не е видял, настоя бившият вътршен министър от кабинета "Станишев".

Дебатът днес няма да е по отстраняване на г-н Дянков, а по отстраняване на президента Георги Първанов, защити финансовия министър Искра Фидосова.

Колоритен, както винаги в речите си, и днес Любен Корнезов не изневери на обичайния си стил.

Макар и със закъснение той даде съвет на финансовия министър Симеон Дянков как се ходи при президента - с една червена роза. Пред депутатите Корнезов представи и своята оценка за конфликта Дянков - Първанов и искания импийчмънт, като го оприличили с българската поговорка: „Напънала се планината и родила мишка".

Пламенните изказваният на червения Корнезов "принудиха" лидера на Атака Волен Сидеров ударно да атакува социалиста. Сидеров сравни Корнезов с проф. Юлиан Вучков, определи изказването му като забавни скечове и го посъветва да си направи телевизионно шоу.

Защитниците на президнета в лицето на депутатите от БСП и ДПС атакистът определи: "Все едно Джак Изкормвача да изнася лекция в защита не жертвите на серийните убийци".

Искам да припомня, че Сидеров бе човекът, който замерваше с кюфтета стюардеси, коментира червеният депутат Антон Кутев. Той добави, че не може да приема морални упреци от човек с подобна биография.

Това беше и апогеят на дежурното "парламентарно шоу". От своя страна пък Сидеров заяви, че Кутев като собственик на фирма за долно бельо, едва ли има повече морално право да се явява в парламента.

Вие с вашите биографии изобщо не трябва да се появявате на белия свят, защото вие сте синове и дъщери на масови убийци. Да се скриете един път завинаги, отсече категорично Сидеров.

На Антон Кутев му бе отказано да отговори на личната обида и след около 5-минутна "борба" с Мартин Димитров кой да заеме трибуната, Цецка Цачева нареди червеният депутат да напусне заседанието.
След това председателят отсъди, че първи Кутев е засегнал Сидеров.

Лидерът на Атака не пропусна да критикува и липсата на РЗС от пленарна зала.Днес сме свидетели на друго предателство, продължи той - на това на РЗС.

Днес маските паднаха, тази оредяваща партийка днес обърна резбата - типично за тях, допълни Сидеров.

По-късно през деня политическите страсти се поукротиха, но дискусията не стана по-малко колоритна и интересна. Според лидера на БСП Сергей Станишев мотивите за искания импийчмънт са политически - искането за отстраняване на президента е отговор на критиките на държавния глава срещу правителството.

Целта на случващото се е да се покаже кой командва, изтъкна експремиерът.

„Президентът си е позволил да критикува правителството, освен това си е позволил да критикува и сърчицето на премиера и господин Симеон Дянков. За малко да забравя - колоса на това правителство - вътрешният министър Цветан Цветанов.", бе крайно ироничен Станишев. Той предложи на мнозинството да забрани със закон БСП.

„Политическият път на президента Първанов е изпълнен с нарушения на законите и интересите на страната и българския народ", тази позиция изрази съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов.

Той изтъкна, че президентът е забъркал името на страната ни в два световни скандала - първи път, когато оказа подкрепа на Слободан Милошевич и втори път, когато поиска помощ от Саддам Хюсеин.

Костов се опита да върне дебатите по темата, акцентирайки на нарушения от Първанов чл. 32 от Конституцията.

Вие сте предадена от Георги Първанов партия, обърна се обаче към левицата Волен Сидеров, нагнетявайки отново напрежението в залата.
Затова и според него социалистите толкова слабо защитавали президента.

На крива ракета президентът й пречи. Това пък коментира след гласуването Петър Корумбашев от КБ, обяснявайки отрицателния си вот.

Според него в критични моменти президентите на България винаги са се намесвали. Като пример за това той посочи Желю Желев и прочутите "Боянски ливади", Петър Стоянов и неговото „Иване, кажи си", сега според Корумбашев Георги Първанов показал на обществеността "това национално богатство Симеон Дянков".

Според Мая Манолова управляващите събудили чувстото за хумор в българите.

На финала на дебатите Искра Фидосова и Сергей Станишев "дадоха старт" на предстоящите утре парламентарни спорове- за антикризисните мерки, приети днес от кабинета.

Правителството има нелеката задача да изведе страната от кризата, заяви Искра Фидосова. Депутатката от ГЕРБ отправи критики към предишните управници, че те са задълбочили негативните фекти от кризата.

Цялото българско общество се нуждае от тези мерки, посочи тя.

Категорично отхрърлям вашата теза, че предишното правителство не е имало антикризиесен план, заяви Сергей Станишев. По думите му част от мерките на ГЕРБ дори повтарят мерките на кабинета "Станишев".