Съществува порочна обвързаност между изпълнителната и съдебната власт у нас. Мнозинството от членовете на Висшия съдебен съвет „превиват гръб пред силните на деня политици, вместо да бъдат техни независими и неподкупни съдници”.
Това се казва в позиция на партия ДЕОС, изпратена до медиите.

В нея се заявява още, че „това управляващо мнозинство и това Народно събрание трябва да си ходят, след като зарязаха правосъдната реформа насред пътя”.

„Вярваме, че в годината на предстоящи президентски, а вероятно и на парламентарни избори, сме длъжни да участваме във възможно най-широко обединение на всички носители на политическия разум – партии, граждански организации и самите граждани. Коалиция, която чрез избори, а ако е необходимо - и чрез уличен натиск, да започне с реалната промяна на политическата ни система, така че най-сетне ние, децата и родителите ни да живеем в законност, сигурност и без страх за своето бъдеще.” – категорични са от ДЕОС.

„Крайно време и политическият разум да надвие и заедно да изхвърлим конституцията на SMS-ите.” – се казва в заключение в изявлението.