Вътрешният министър Калин Стоянов и шефката на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева ще докладват в Народното събрание за бежанците. Това решиха депутатите в началото на днешното пленарно заседание. Искането е на БСП и на "Възраждане", но бе подкрепено с внушително мнозинство.

Предложението на "Възраждане" изслушването по темата за бежанците да бъде излъчвано по БНТ и БНР бе отхвърлено от депутатите.

Поводът за изслушването е ситуацията от последните дни, а самото изслушване влезе като точка първа от дневния ред на законодателния орган. За това Калин Стоянов да бъде извикан в НС заявка даде Корнелия Нинова още през уикенда, след като трите битови случая на агресия - двата от бул. "Витоша" в София и третият в центъра за задържане на бежанци в кв. "Овча купел" - бяха подхванати от политическите партии като следствие от мигрантската вълна.

Два протеста се проведоха в столицата за последните няколко дни - единия пред сградата на МВР, който беше организиран от фейсбук групи близки до ВМРО и на който присъства и евродепутатът Ангел Джамбазки. Вторият протест бе вчера вечерта в кв. "Овча купел" и организаторът му беше бившия кандидат-кмет на района от ГЕРБ Борислав Тодоров.

Протест срещу бежанците се провежда в столичния квартал "Овча купел"

Протест срещу бежанците се провежда в столичния квартал "Овча купел"

Той е под надслов "Овча купел без страх и насилие"

Малко по-късно от МВР съобщиха на страницата на министерството, че Калин Стоянов и главсекът на МВР главен комисар Живко Коцев ще проведат през днешния ден оперативно съвещание. Ще участват шефовете на главните и областните дирекции на МВР, включително директорите на СДВР и дирекция "Миграция", както и началниците на зоналните жандармерийски управления. Ще бъдат разгледани приоритетни теми, свързани с противодействието на нелегалната миграция и пътната безопасност.