С фотосесии депутатите започнаха промените в Конституцията.

Още в първите минути на дебатите за „ремонта” на основния закон на страната ни председателят на Народното събрание Цецка Цачева се скара за правене на снимки в пленарна зала.

Шефът на временната парламентарна комисия за измененията в Конституцията Димитър Лазаров излезе да докладва промените и това очевидно предизвика интереса на някои депутати, които поискаха да го документират.

С поглед към редиците на Реформаторския блок парламентарната шефка призова – „Моля, фотосесиите да бъдат прекратени, не е моментът да се правят снимки на трибуната”.

Припомняме, че именно „реформаторите” са доста активни в социалните мрежи и често разказват и доказват с фотоси случващото се в Народното събрание.

Въпреки личните снимки мнозинството народни представители отхвърли дебатите за промените в Конституцията да се предават пряко по Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР).

Искането дойде от страна на опозицията в лицето на „БСП Лява България”, които настояха българските граждани да проследят гласуването. Дори и след прегласуване обаче депутатите не се съгласиха за пряко предаване по БНТ и БНР.

Дебатите в пленарна зала вече започнаха. Депутатите вече гласуват на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, внесен от председателя на парламента Цецка Цачева и група народни представители.

По текстовете бе постигнат „исторически компромис“ преди изборите, като тогава бяха приети на първо четене със 184 гласа.

С поправките Висшия съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии – прокурорска и съдийска, увеличават се правомощията на Инспектората към ВСС и се дава възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд.

Спорният въпрос остава дали парламента да има превес в квотите на ВСС за сметка на професионалните гилдии.

Гласуваният вариант на първо четене предвижда парламентът да избира шестима от членовете на прокурорската колегия и петима в съдийската.

През месеците между двете гласувания политическите сили направиха нови предложения, извън обхвата на приетите на първо четене.