Парламентът прие единодушно декларация, с която осъжда физическото насилие, упражнено след изборите в Петрич на 11 октомври 2008 г.

С документа депутатите заявяват, че осъждат физическата разправа срещу Огнян Тетимов и призовават МВР и правосъдните органи за бързо разкриване и наказване на извършителите.

В разискването преди гласуването вътрешният министър Михаил Миков дойде в парламента и запозна депутатите с конкретния случай и действията на МВР.

В дебата Петър Берон изтъкна, че словесното осъждане не е никаква мярка, защото всеки ден някъде на някого му претрошават кокалите.

Николай Камов препоръча случаят в Петрич да стане повод за стъпка към радикални законодателни промени и припомни, че има предложение за въвеждане на задължително гласуване.

Лъчезар Иванов заяви, че декларацията трябва да стане начало за законодателни инициативи, за да се спре политическия бандитизъм.

По думите на Светослав Малинов от ДСБ сега е моментът да се направят радикални промени в изборното законодателство. „Случаят е трагичен, но нека го превърнем във възможност, с която да подобрим изборните практики в България", настоя той.

„Дали декларацията ще има трайно значение зависи от нашите действия по две линии - какъв законодателство ще създадем и какъв парламентарен контрол ще упражним", посочи след единодушното й приемане председателят на парламента Георги Пирински.