Депутатите разгледаха Кодекса за социално осигуряване, предложен от БСП.

Целта е да се обвърже обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата, като се осигури трайно уреждане в законодателството на размера на обезщетението, съобразено с икономическата динамика в страната, обясни Георги Гьоков. Промените се предлагат в условията на тежка демографска криза и ниска раждаемост, нарастваща нестабилност и несигурност на младите хора за бъдещето им.

Необходими са активни действия и мерки на държавата за подкрепа на раждаемостта и отглеждането на децата, според левите. Приемането на предлаганите промени ще даде сигурност и предвидимост по отношение на размера на обезщетението и ще се прекрати практиката за субективното му определяне, каза още Гьоков.

Майките и семействата ще могат да получат допълнителна подкрепа за отглеждането на децата в семейна среда, смятат от БСП. При около 30 000 лица, получаващи обезщетения за отглеждане на деца от 1 до 2-годишна възраст, е направен разчет, че са необходими около 96 млн. лева годишно.

Червените очакваха подкрепа от ПП-ДБ. Подкрепа дойде от "Възраждане", които са на мнение, че българското семейство трябва да има стабилност на доходите през втората година на майчинството. Това е малка стъпка, но в правилната посока, изтъкна Георги Георгиев.

Очаквано предложението не мина.