Днес българите искат да бъдат свободни и независими и да живеят достойно в едно нормално общество, без корупция, без местни феодали и страх. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Васил Стефанов в декларация от трибуната на Народното събрание по повод 149-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев (Васил Левски) е идеолог и организатор на българската национална революция за освобождаване от турско робство, основател на Българския революционен централен комитет. Думите на Левски служат като пътеводна светлина на вече свободния народ. Нека следваме заръките на Левски и да бъдем задружни, призова Стефанов.

Реставрираха бюста на Васил Левски в Буенос Айрес

Реставрираха бюста на Васил Левски в Буенос Айрес

От МВнР припомнят, че на 16 януари 2022 г е бил направен неуспешен опит за кражба

Депутатът от Има такъв народ (ИТН) Пламен Николов заяви, че каквото и да се каже за делото и живота на Апостола звучи недостатъчно, но днес ние като негови наследници не преставаме да се учудваме на неговия организаторски талант и жертвоготовност в името на отечеството. Васил Левски е световен феномен, който ще остане в световната съкровищница на безсмъртието, подчерта Николов.

Апостолът на свободата е онази историческа личност, която винаги трябва да служи за пример за единение и безкористност с неговия завет за чиста и свята република. Нека паметта и идеите на най-светлия национален герой да се помнят и идеите му да пребъдат, каза още Николов.

Веска Ненчева от БСП отбеляза, че Васил Левски е най-свидният син на Карлово и на България. Качествата на Васил Левски признават дори и представителите на Османската власт.

"Извънредната следствена комисия, в която влизат юристи, получили образованието си в Париж, го определят като известен със своята храброст, компетентна и централна личност, председател на всички комитетски организации. Едва ли някои от тогавашния софиянци, присъствали на трагичното събития, са имали представа лично каква величина има този ден", каза още Ненчева.

Днес все още пред нас стои отговорност, макар и век и половина след неговата гибел да направим всичко възможно да реализираме неговите идеи за функционирането на демократска република, настоя Веска Ненчева.

"Да си повярваме, както е заявил Апостола, че да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени сили, на драго сърце да обичаме онзи, който ни показва грешки. Неговите ценности за общочовешки, хуманни и демократични. Всеки трябва да може да каже "всичко, което съм сторил, съм го сторил в името на отечеството", настоя още Ненчева.

Депутатите от ГЕРБ също почетоха паметта на Васил Левски. Остава въпросът за предателството и доколко имаме сили да носим кръста на националната си свобода и на това да бъдем българи. Свободата не означава да бъдем просто свободни, свободата не е право, а е задължение. Ние невинаги сме на висотата на това задължение, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Левски е цивилизационен избор, а не просто фигура, която се бори за създаването на българската държава, а се бори България да е част от европейските народи във времето, в което страната ни не е част. Готови ли сме ние да плащаме цената за своя цивилизационен избор, запита депутатът от ГЕРБ.

Васил Левски е възможност да имаме национална памет и това зависи от всички нас. Надявам се да не помним Васил Левски само на 19 февруари, трябва да е жив всеки ден не с думите, а с делата му, допълни Тома Биков.