Без дебати депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. Вносители са депутатът от БСП Иван Иванов, депутатите от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова и народният представител от ДПС Атидже Алиева-Вели.

Народните представители гласуваха с 132 гласа "За", без "против" и 2 гласа "въздържали се".

Със законопроекта се създава правно основание Държавен фонд "Земеделие" да задържа до двадесет и пет на сто от сумите, получени в резултат на намаленията и изключванията, които да разпределя за държавни помощи. Уточняват се сроковете за давност, които се прилагат при издаването на решение за налагане на финансова корекция и акт за установяване на публично държавно вземане. Уточнен е моментът, от който земеделските стопани се смятат за активни при кандидатстване за директни плащания.

Прецизирано е кои данни се използват при определяне на размера на свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, включително данъци и вноски за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост, които се приспадат от одобрените плащания по основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ) за съответната календарна година.

Създава се правна възможност за приемственост между схемата за млади земеделски стопани и интервенцията за допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани, като се гарантира петгодишното право на бенефициентите за получаване на допълнителната подкрепа, при спазване на всички други условия.

Създава се правно основание за определяне на реда и условията за кандидатстване за предоставяне на финансов принос за премии по застрахователните схеми. Определя се актът, с който ще се утвърдят насоките, определящи условията за кандидатстване и изпълнение. Създават се правила, уреждащи спецификата на административните договори, административните актове за предоставяне или отказите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Предвидени са случаите, в които Държавен фонд "Земеделие" не предприема действия по възстановяване на недължимо платена финансова помощ. Създава се правно основание за налагане на финансови корекции при установено неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки, в случаите когато Държавен фонд "Земеделие" е бенефициент на подпомагане.

Искаме пари от земеделския резерв на ЕС заради сушата и пожарите

Искаме пари от земеделския резерв на ЕС заради сушата и пожарите

Налице е сериозно безпокойство сред представителите на сектора в страната