Часове продължават споровете относно промените в правилника на парламента.

Депутатите спорят как да се поправят фактически грешки в обнародвани актове на НС. Мнозинството предлага това да става само по нареждане на председателя на НС с писмено искане до Държавен вестник. Председателят също така обявява поправките на първото заседание след установяването им. Когато поправката е в обнародван закон, парламентарният шеф уведомява президента.

Президентът не е пощенска кутия, опонира Любен Корнезов от БСП. Според него дори и да бъде уведомен за грешката, държавният глава няма как да реагира на момента.

Заради горещите спорове парламентарният шеф Цецка Цачева предложи опозиция и управляващи да се разберат в нейния кабинет за конкретните предложения по правилника.

Затова тя поиска временно тази точка от работата на парламента да бъде отложена и депутатите да продължат със Закона за ВЕИ. След неговото приемане, НС ще се върне към гласуване на правилника си за работа. От 86 гласували, 83 депутати подкрепиха Цачева, 2-ма бяха против, а 1 гласува въздържал се.

Преди това стана ясно, че НС ще работи днес експресно. По предложение на Делян Добрев от ГЕРБ мнозинството реши да удължи работното си време до приключване на дневния ред за седмицата, а и за месеца, тъй като им предстои 10-дневна Великденска ваканция.

Припомняме, днес до 12.00 часа депутатите се караха само по параграф 1 от проекта за промени в правилника на НС.

Освен това народните представители трябва да приключат и второ четене на промените в Закона за ВЕИ, поправките в Закона за техническите изисквания към продуктите, както и второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата.