Преди великденската ваканция депутатите почетоха предстоящите празници с декларации от трибуната. Тон даде Галя Захариева от ГЕРБ. В трудните и тъжни дни на страстната седмица, ние си спомняме за саможертвата на нашия Бог, който беше разпнат, за да спаси нас, подчерта тя.

Това са дни за равносметка и смирение, които всеки християнин преживява в очакване на Възкресението, заяви Захариева. В българската история православното християнство играе основополагаща роля за създаването, съхранението и възкресението на българската държавност, по думите й. През християнската религия ние получихме и имахме възможност да дарим на редица славянски народи своята писменост и култура, каза Захариева.

"За България християнството е повече от религия. То е фундамент на българската национална идентичност, без който българското общество би загубило смисъл и ориентир за съществуването си", изтъкна депутатката. Нека преди светлия празник на Възкресението да си спомним за християнските добродетели на семейните ценности, любовта към ближния, милосърдието и смирението, призова герберката.

Нека не само в тези дни, се опитаме да помогнем на страдащите независимо от тяхната религия и етнос, поиска още Галя Захариева. Светли празници и нека Бог да бъде с нас, пожела си тя.

След нея и Васил Антонов почете празника. "Като законотворци и управленци, ние сме избрани да се грижим за хората, а често забравяме същественото - обикновения живот и ходът, който той следва. Игнорираме човешките емоции и чувства. Нещо повече - сякаш имаме имунитет срещу тях", заяви той. "Сега сме в едни от най-важните дни на годината, в които може да се погрижим за душевността си. Това са дните от Страстната седмица, които напомнят за последната от житейския път на Христос на Земята", подчерта Антонов. "Предателствата и продажбите са част от битието ни. Сякаш свикнахме с тях и ги отминаваме с лекота. Днес, Възкресението - житейското и библейското, не е само след смъртта", анализира червеният депутат.

"Нека в делниците по-често се обръщаме към тях и ги следваме! Днес живеем в размирен свят", призова Васил Антонов. "Изконен е стремежът за възраждане и създаване на по-добри възможности за всички хора и всички страни. Нужно е ние, които водим народа, да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото и за мира между човеците. Светли да са Великденските празници за всички!", пожела социалистът и добави: "Здраве и благополучие! Повече доброта и вяра в дните ни! Честито Възкресение Христово!"