Парламентът уважи утрешния празник на славянската писменост. ГЕРБ се похвалиха с просветното си законодателство. Наричаме този ден най-български и най-истински, заяви Милена Дамянова. По думите й на този ден поднасяме венци пред славното дело на братята Кирил и Методий. За ГЕРБ това е денят, в който отново ще напомним, че образованието е приоритет в нашата управленска програма и ние ще продължаваме да го отстояваме, заяви тя.

Боил Банов награди видни наши творци за 24 май
Обновена

Боил Банов награди видни наши творци за 24 май

С традиционните отличия, показваме, че културата в тази страна е жива

Според нея без учителите знанието не може да се разпространява. Без да отстъпваме от разбирането, че българщината е над всичко, искаме да научим наследниците си, че светът няма граници, отчете Дамянова.

Тома Томов от БСП говори за светците и покровителите. По думите му утре ще честваме най-близкия до душите ни празник. Духът на България нямало да угасне. Винаги сме имали държава на духа, по думите му. Голи са без книги всичките народи, цитира Томов.

ДПС също изразиха задоволство, че имаме своя азбука, а 24 май е светъл празник, който обединява нацията. Целият славянски свят тачел своите светци. 24 май бил духовно сказание за буквите. Дано всички намерим просветление, пожелаха от ДПС и пожелаха вечно слънце да гори в душите ни. В такива дни животът не е война, не е борба за власт, смятат от партията. Професор Станислав Станилов от "Атака" почете нашите велики държавници от първото и второто българско царство, които са защитавали нашата писменост. По думите му славянските езици произлизат от старобългарски. Продължавали сме да учим тези народи, подчерта той. Народността не чезне там, гдето знанието живей, припомни Станилов.

От "Воля" също се поклониха пред всички просветители и уважиха всички учители. За да е успешна държавата, според партията на Веселин Марешки, образованието, науката и културата трябва да са приоритет.