Интелектуалци и политици обявиха зараждането на „политическа иновация" в страната.
Университетски преподаватели от НБУ и СУ „Св. Климент Охридски" поискаха от Реформаторския блок създаване на Граждански съвет, който да насочи енергията от площада.

Професор Михаил Неделчев обясни, че всички те са активни участници в протестите. „Желанието ни е цялата тази енергия, която се разгръща по площадите да получи израз чрез представителство в бъдещите форми на управление", обясни Неделчев.
Той отбеляза, че има голяма криза на представителството на българската политическа система на България.

Професор Неделчев обясни и защо са се свързали именно с Реформаторския блок, а именно, защото са убедени, че гражданското общество трябва да търси взаимодействие с тези политически сили, които заявяват желанието си държавата да бъде отвоювана от мафията.

Според предложението им в този граждански съвет ще могат да членуват и да търсят единодействие както представители на Реформаторския блок, така и граждани.
От този Съвет може да тръгне ритъма на това единодействие, защото една от големите грешки, която в момента не трябва да допуснем е тази енергия от площадите да се разпилее, подчерта още професор Неделчев.

Писателят Димитър Бочев не скри радостта си от факта, че в случая интелектуалци и политици говорят на един общ език.

В настоящата ситуация мирният граждански протест е далече по-легитимен от правителството, заяви той и поясни, че те не дават цял мандат на кабинета „Орешарски", защото считат, че негодни хора ще приемат само негодни закони. "Запомнете, Европа ще я бъде без България, но без Европа България няма да я бъде", коментира още той.

Бочев сподели, че не желае да прави революция с кръв: „Един приятел ми каза, че комунист се сваля с камъни, но аз съм писател, не каменар. Моят арсенал е морален и затова гледам с много надежда на този опит да се обединят интелектуалци и политици".

Лидерите на партиите - реформатори приеха радушно това предложение и обещаха, че започват работа за изграждане на взаимодействието между гражданите и партиите.
Меглена Кунева призова партиите трябва да отстъпят една крачка назад, „защото изядоха цялата политическа почва".

Това е една политическа иновация. Това е първата крачка и може би ще стане нещо много по-голямо, отколкото го мислим, но времето ще покаже, обясни още Кунева.
Радан Кънев изтъкна, че няма съмнение, че в сегашната ситуация партиите нямат доверието на обществото и партиите в Блока, с оглед изборните резултати, нямат доверие извън кръга на най-твърдите си привърженици.

Затова ние трябва да намерим в себе си нова роля и да разберем, че при това ниво на доверие функцията на лидера на една партия е да изгражда тази обществена мрежа, която да върне доверието на хората, заяви той.

Улицата ни дава диагнозата, но не тя дава решенията. Тази криза на доверието в партиите не е случайна. Затова нека смирим егоизма си и да дадем място на хора като вас, обърна се Кънев към преподавателите.

Проф. Тодор Танев подчерта от своя страна, че повечето граждани на България искат реформа, рестарт, презареждане.
Според него необходимо е отдръпване на партиите от старобитното правене на политика: „Хората се интересуват от конкретните политики, а не от голямата партийна политика. Нейното време отмина.Това изисква от партиите да припознаят хората като граждани, а не като електорат".