Цветно започна "София прайд", който традиционно събира хората с различна сексуална ориентация. Пространството зад паметника на Съветската армия в центъра на столицата събра цветното множество, развяло знамето на различните.

Събитието заприлича по-скоро на лятна дискотека на открито. Очаквано районът около шарения купон бе отцепен от полиция, която бдеше за провокатори. В охраната на събитието бе ангажирана най-елегантната част от Охранителна полиция-конна полиция. Районът бе отделен с лента.

Организаторите на прайда също внимателно допускаха участници до цветния празник.  Моника Писанкънева, която е от организаторите на прайда коментира, че у нас повечето хомосексуални са невидими. В ежедневието не показват отношенията си, защото това носи риск за безопасността им, категорична е Писанкънева.

Българското общество все още не ги приема, смята тя. 62% от българите имат отрицателно отношение към хомосексуалните. 40% дори не искат да работят с тях на едно и също място. Семействата им също са подложени на обществен натиск, обясни тя. 

София прайд е едно от най-светлите събития, което свързва София с европейските ценности и прави София по-европейски град, категорична е Моника Писанкънева.

Прави впечатление, че видимо е паднала възрастта на участниците в прайда. Голяма част бяха във видимо ученическа възраст. Стотици дойдоха да уважат празника на различността.

17 посолства, редица неправителствени организации, администрацията на президентството, както и евродепутати на ГЕРБ и ДПС  са подкрепили прайда, както обявиха организаторите.

С минута мълчание бяха почетени жертвите от Орландо. Je suis Orlando можеше да де види от много плакати. Бяха отправени специални послания към правителството: "Няма да се предадем. Числеността ни расте. Няма да изчезнем. Спрете хомофобията”. 

Общинският съветник в СОС Иван Велков поздрави участниците в прайда. "Догодина да сте още повече. Да сте все по-силни и стилни", им пожела той. От КЗД пък ги увериха, че стоят зад тях и защитават правата им.

Около 19.00 часа прайдът, предвождан от цветен автобус потегли на обичайното си шествие.

Полиция и жандармерия бяха разположени буквално на метър растояние един от друг в опит да осигурят реда и мира. Движението по бул. Васил Левски бе затворено. Замря движението и на кръстовището на Софийския университет.
Хората от жилищните сгради по трасето на шествието наизлзоха на терасите, предизвикани от силната пулсираща музика.