Освобождаване на посланиците и служителите във външно министерство с принадлежност към бившата Държавна сигурност и преназначаването им на други постове предлага външният министър Николай Младенов.

Според проект за промени в Закона за дипломатическата служба, одобрени от Младенов, ръководството на външното министерство предлага настоящите посланици и други дипломатически служители, свързани с бившата ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия до 1989 година да бъдат освободени и преназначени на друга работа във ведомството.

Имената на 33 действащи посланици бяха изнесени като принадлежащи към бившата Държавна сигурност, но президентът Георги Първанов отказа да ги отзове с указ, каквото правомощие има по конституция.  Наскоро комисията по досиетата оповести и други 29 действащи главни секретари, шефове и заместник шефове на дирекции, началници на отдели и на сектори в министерството. Те също попадат в предложените промени за преходните разпоредби на закона.

В проекта се предвижда също отсега нататък за дипломатически служители да не се назначават лица, свързани с бившите тайни служби, както и да се извършва проверка за подобна принадлежност на лица, кандидатстващи за работа в министерството.

Предстои юристи да обсъдят дали предложените промени представляват лустрация за хората от ДС и дали могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд.