Синдикат "Образование" и МОН отправи категоричен апел към директорите на учебни заведения. Апелът е да се спазват стриктно сега съществуващите планове за защита на образователните институции. Според синдикатът не бива да има действия на ръководителите под формата на лична преценка, при ситуация на заплаха.

От директорите на училища не може да се очаква да имат необходимата професионална експертиза, както и да поемат отговорност и ситуират регламент, а също и да извършат преценка кой сигнал е фалшив и кой не е. За подобни ситуации това е задължение на МВР, казват от синдиката.

Атаките продължават вече трети ден, като до вчера заплахите бяха за взривни устройства, а от днес заплахите са за стрелба в образователните институции. 

След анализ на съществуващите протоколи от синдикат "Образование" смятат, че те са неефективни и поставящи директорите и ръководствата пред труден избор.

Прецизиране на методиката и протоколите за действие и поемане на отговорност при евентуални заплахи, отправени към образователните институции, поискаха синдикатите от МВР.

Също така призоваха МВР да изготви заповед за противодействие при терористична атака, в която да съществува текст, според който да задължи родителите да поемат веднага и да осигурят грижи за децата, които ще бъдат извън училищната сграда, тъй като учителите няма да имат физическата възможност да сторят това.

Синдикат "Образование": "И сега се отнасят твърде скромно при охрана на живота и здравето на учениците в училище и училищни дворове.Вероятно и за това липсва нарочен протокол в дирекциите "Полиция"". От институцията разказват за получени сигнали, за това че патрулките на МВР не се намесвали дори при бой между ученици в училищни те дворове.

Обръща се внимание и на пропускателния режим в образователните институции, който трябва да се унифицира и "да не зависи от финансовото състояние или решението на директора".

Синдикатите отбелязват училищните дворове като нерешен проблем в системата на образованието. "Това, че някои общини нареждат на училищата да не заключват дворовете, за да се ползват от живеещите в квартала, създава опасност от заплаха за ученици. Освен това понякога се руши и уврежда училищна собственост. Директорите трябва да са задължени да оградят и заключват училища и детски градини заради по-добрия пропускателен режим и превенция от хулигански интервенции над ученици и учители".

От синдикатите са категорични, че опасност за изборния ден, който ще се извършва в училищата, няма. За учебната година също.

Нови заплахи към училищата - ще се стреляло

Нови заплахи към училищата - ще се стреляло

Трети ден на бомбени заплахи в учебни заведения в страната