В рамките на форума "Български дебати" по инициатива и с участието на президента Георги Първанов ще се дискутира реформата на българския политически модел.

Целта е да се очертаят основни насоки и предложения, както и възможностите за консенсус за законодателни промени, свързани с функционирането на партиите и избирателната система.

В 10 точки Георги Първанов определя реформата.

Като условие за участие в парламентарните и местни избори да се въведе изискването - регистрирани структури на партиите минимум в 2/3 от общините.

При непостигане на отделни партии в два последователни избора на 1% и 2% за коалиции от вота на избирателите, тези партии да се заличават от партийния регистър.

В местните избори да участват само тези партийни субекти, които на предишни избори са получили поне 1% за партиите и 2% за коалициите от вота. Прекратяване на финансирането на партиите от юридически лица.

Публичен регистър на дарителите - физически лица с определен таван за даренията.

Въвеждане на публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR-агенциите, които работят за отделни партии.

При участие в избори, заедно с регистрацията в ЦИК, всяка партия да регистрира и една публична разплащателна сметка.

Сметната палата да може да контролира вътрешнопартийните финанси.

Прекратяване на преотдаването на клубната база на партиите.

Въвеждане на пропорционална избирателна система с мажоритарен елемент.

Изчистване на избирателните списъци от фантоми.

Президентът Първанов подкрепя въвеждането на изискване за адресна регистрация, по която избирателните списъци да се подготвят.

Депутати от всички парламентарни групи са "за" въвеждане на смесената избирателна система, т.е. депутатите да бъдат избирани пропорционално и поне 31 да са мажоритарните кандидати.

Депутати от опозицията предложиха президентът да поиска от парламента насрочване на референдум за вида на избирателната система и това да стане до октомври.