Първото присъствено участие на България в среща на министрите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е голяма стъпка напред. Това мнение изрази пред bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който представлява страната ни.

Той посочи, че отдавна се водят разговори за преговори за присъединяване на страната ни към ОИСР.

По негови думи става въпрос за престижна международна организация, в която членуват най-развитите държави и не било случайно, че редица страни, дори и най-големите, чакат с години да бъдат приети, а някои дори не получават покана.

Пеканов заяви, че членовете на ОИСР имат решаващ глас във всички висши международни форуми.

"Американската позиция се променя към допускане на разширяване и имаме позитивен сигнал. Така ще можем да участваме във вземане на глобални решения, като например по зелени политики, данъчни и международни процеси", обясни той.

България потвърди стремежа си към членство в ОИСР

България потвърди стремежа си към членство в ОИСР

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман насърчи страната ни...

Според него членството ни в ОИСР ще даде възможност на България да предлага своите аргументи за икономическото развитие на света, както и да се учи от най-добрите. "Така ние най-после ще можем достойно да защитаваме собствените си интереси, да работим мнението ни да бъде чуто и да имаме място на масата на големите, а не да наблюдаваме отстрани. Ще чертаем по-успешно бъдещето си", изтъкна вицепремиерът.

Той посочи, че днес ще бъде обсъдена хармонизацията на данъчните регулации, за да не се позволят данъчни оазиси, от които се възползват най-богатите.

Относно Плана за възстановяване Пеканов увери, че той ще бъде финализиран в следващите две седмици.

"По изпратени от страни планове още се водят преговори, за едни - по върховенство на закона, за други - декарбонизация. Така че и ние искаме, преди да го изпратим, да изчистим липсващи в плана елементи, като засилване на върховенството на закона в частност за България - засилване отчетността на главния прокурор, и по темата декарбонизация", обясни той.

До 15 октомври България ще внесе Плана за възстановяване

До 15 октомври България ще внесе Плана за възстановяване

Преговаряме с ЕК за удължаване срока на въглищните ни централи