Лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил колосалния си хонорар за специализиран маркетингна четирите хидроенергийни проекта.

Това заяви пред Върховния административен съд (ВАС) защитникът на Доган, Румен Еленски.

По думите му, Доган създал уникален идеен проект за привличане на инвеститори и едва ли не създал ноу-хау.

Според Румен Еленски обаче, хонорарът на Доган е много малка част от това, което е можел да вземе.
По думите на адвокат Еленски минималната стойност на проектите е 950 млн. евро.

Адвокат Еленски посочи още, че четирите договора, сключени от Доган, са подписани една година преди приемане на Закона за конфликт на интереси.
Според защитника проектите са изцяло частна инвестиция и за тях не са използвани държавни средства или средства от еврофондовете

Липсата на нужната квалификация от страна на Ахмед Доган да разработва хидропроекти, Еленски оправда, използвайки думите на любимия си автор Булгаков за друг литературен класик - Достоевски, който е завършил медицина, но която и негова книга да бъде отворена, от нея става ясно, че Достоевски е истински писател.

Припомняме, след няколко провалени заседания комисията по корупцията в Народното събрание реши, че има наличие на конфликт на интереси при консултантските договори на лидера на ДПС.
През март месец тази година стана ясно, че Ахмед Доган е взел 1,5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".
Изплащането на парите било уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов.

В началото на днешното съдебно заседание адвокатът на Доган представи копие от бюлетин на Камарата на инженерите за методиката за определяне размера на възнагражденията в сферата на хидропроектите.

Представителите на антикорупционната комисия в парламента контраатакуваха, представяйки DVD с изявлението на Сокола от юни 2009г. пред избиратели в с. Кочан, Благоевградско, където той обяснява, че разпределя порциите в държавата.

Представителите на комисията са категорични, че лидерът на ДПС е в икономическа зависимост.

Разработките на Ахмед Доган нямат нищо общо с „Цанков камък", това са съвсем отделни разработки, заяви след съдебното заседание адвокат Румен Еленски.

За да извърши Доган т.нар специализиран маркетинг, според неговия адвокат, не е необходима диплома по специалността, а само добра образованост и добри познания.

Според Еленски, минимумът, който лидерът на ДПС е можел да вземе за извършения от него специализиран маркетинг е 2% от 950 млн. евро, каквато е минималната стойност на четирите проекта.

Адвокатът на антикорупционната комисия Елеонора Николова бе категорична, че Доган няма необходимата специализация, за да изготви разработките по проектите. В самите разработки, по думите на Николова, имало много сложни схеми, изчисления и слайдове.

Според нея, всичките над 50 специалисти от катедрата по хидрология в УАСГ не биха могли да свършат в рамките на една година разработеното от Доган ноу-хау.

Елеонора Николова посочи още, че за проекта „Тунджа" турската страна настоява още от 50-те години на миналия век. „По време на Тройната коалиция, през зимата на 2005г. се активизират разговорите между Турция и България", припомни Николова.

„С доклад, обаче, външният министър възразява срещу финализирането на проекта, тъй като той бил неизгоден за България. Страната ни трябвало да отстъпи над 7 000 плодородна земя.

Очакваната печалба от 14 млрд. евро се разпределя в съотношение 1 млрд. за България - 13 млрд. за Турция", обясни Николова.

Нашата страна се е отказала от проекта, така че няма защо г-н Доган да има маркетингово търсене по него. С тези думи Николова коментира разработката по четирите проекта на лидера на ДПС.

Съдът ще се произнесе в двуседмичен срок.