В словото си пред делегатите на конкреса на НДСВ лидерът на ДСП Ахмед Доган заяви, че извънредните конгреси предполагат извънредни ситуации, които са провокирали неочаквана промяна в представите ни на самите нас като политически субекти.

Доган подчерта, че всяка партия си има политическо самосъзнание за фундаменталните ценности и социално значимите цели, които определят желаната й тежест в обществено политическия живот на страната.

Той допълни, че когато има разминаване между виртуалния и реалния политически статус на една политическа сила, на прага обикновено се появява една „предкризисна красавица" която поставя недвусмислено  въпроса „Или-или."

Това означава или примиряване с безгрижието на инерциалния момент или избиране на мъжкото начало на властта.

От кулоарите
Никой не е казал, че това са окончателните промени в кабинета, с тях се  поставя едно добро начало, защото днес има пленум на левицата, конгрес на НДСВ.
След няколко дни ще има коалиционен съвет.
                      А. Доган

Доган уточни, че съзнателно или не, обикновено той е излизал пречистен от подобни случаи, защото е действал поливалентно и конкретно, а в други случаи „почти нежно, но и радикално, съм култивирал неразорани целени, само и само да поникнат нови рози, на чиито аромат съм се уповавал".

Доган уточни, че казаното до момента е метафорично експозе на теорията на кризите.

Лидерът на ДПС подчерта, че има слабост към кризисните и предкризсните явления, защото събуждат волята за живот.
Той добави, че редуването на кризи с нормалния ход на историята е естествено и необходими иначе щяхме да си живеем още в пещерите.

Доган уточни, че в реалната политика, веднъж постигнатата цел задължително предполага следващо разширено целеполагане, защото простото възпроизвеждане на статуквото има само оцеляване и изоставяне, а няма развитие.

В заключение лидерът на ДПС отправи стратегическо-политическо пожелание, свързано с възможността при запазване на устойчивото политическо развитие на либералните партии, през следващите две години, се създава реална възможност за преосмислянето на етносоциализма в гражданскополитически патриотизъм с европейски измерения.