Комисията за борба с корупцията след едночасово заседание с единствена точка в дневния ред - казуса "Цанков камък" и хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган реши да изпрати доклада в съда.

Комисията прие, че са на лице данни за конфликт на интереси по отношение на Ахмед Доган и гласува с три гласа „за" и един глас „против".

Така Върховният административен съд ще проверява дали Ахмед Доган е замесен в конфликт на интереси.

Припомняме, вчера заседанието на комисията се провали заради липсата на кворум. След разговор обаче между Бойко Борисов и председателя на комисията Димо Гяуров бе насрочено заседание и днес.

През март стана ясно, че Ахмед Доган е взел 1,5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Изплащането на парите било уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов.

Истината е, че Ахмед Доган играе по главите на целия български народ вече 20 години", заяви председателят на комисията по корупцията и конфликт на интереси минути Димо Гяуров преди да предложи на гласуване становището на експерти към комисията.

След заседанието Димо Гяуров обясни, че въпросите за конфликт на интереси какво Ахмед Доган е декларирал би следвало да се проверяват от данъчните и прокуратурата.

На журналистически въпрос дали има вероятност парите, получени от лидера на ДПС да са повече от предполагаемите, Димо Гяуров посочи, че комисията изследва договорите и предмета на договорите.

„Разбира се, че е възможно да има и други пари и други договори, но това за момента не е предмет на нашето занимание", уточни още председателят на парламентарната комисия.

Той допълни, че следва да бъде изпратена преписка до Върховния административен съд и ако се констатира конфликт на интереси от една страна съдът има право да наложи глоба на Ахмед Доган, а от друга - законът дава възможност да се конфискуват облагите, които са в размер на 1 млн. 950 хил. лв.
По думите на Гяуров, крайно време е всеки да получи това, което му се полага.

Той обясни, че Ахмед Доган е имал възможност да докаже резултатите от дейността си, но тъй като той не го е направил, това поражда съмнения, че въпросният договор прикрива други отношения.

Димо Гяуров: Не става въпрос само за конфликт на интереси, а за категорично неправомерно използване на власт в полза на властимащите.

Камен Костадинов единствен гласува „против", като преди това предложи още един експерт да се произнесе през септември.

Той заяви още, че няма смисъл да се прибързва и е категоричен, че комисията взема решението в последния момент и под натиск.

Костадинов се обърна към председателя на комисията с думите „Нека на вашата съвест да тежи този прецедент."

Освен това, Костадинов подчерта, че се съмнява някой друг освен председателя на комисията да е успял да разгледа материалите и преписката, тъй като, по думите му, те са били на разположение на експертите.
„Моето очакване беше, че като приключи проверката и докладът бъде изготвен, ще има достатъчно време всички да се запознаят с него и да получат своята независима експертиза".

Костадинов е категоричен, че експертите в комисията са силно политически обвързани и уточни, че Елиана Масева и Елеонора Николова са бивши народни представители - съответно от ДСБ и СДС.

Малко преди да започне заседанието на комисията депутатът от ДПС Лютви Местан настоя от парламентарната трибуна то да бъде преместено в другата сграда на парламента в зала „Изток" и да бъде осигурен достъпа на медиите.

Но ДПС бяха категорично против заседанието да се провежда в нарушение на правилника на парламента и в нарушение на вътрешните правила на самата антикорупционна комисия.

Иначе Местан бе категоричен, че ДПС няма притеснения и не е против провеждане на заседанието.
Напротив от два месеца настояваме това заседание да се проведе, подчерта Местан.

Такава позиция изрази и Камен Костадинов, който обаче предупреди, че дейността на комисията по отношение на ДПС и Ахмед Доган представлява политическа разправа от страна на Синята коалиция.