Ръководителят на ДПС в „сянка” Ахмед Доган е бил награден с почетния знак „Стефан Стамболов”. Мотивът е „личен лидерски принос към българската държавност”, съобщава БГНЕС.  

Награждаването е станало по време на Десетата научна сесия по проблеми на лидерството на тема „Качества на личността и лидерски практики”, организирана от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Института за изследване на населението и човека към БАН и Националния военноисторически музей.

Ахмед Доган не е получил лично наградата си, като от негово име я е получил бившият екоминистър Станислав Анастасов, който е зам.-председател на ПГ на ДПС.

За личен лидерски принос в духовността с почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов” е бил удостоен и акад. Светлин Русев. След като взел отличието в ръце, Русев признал, че тази награда го била изненадала. 

Разбирам нейния висок смисъл. Съдбата беше благосклонна към мен и ми даде възможност да се доказвам в различни каузи, да поемам рискове, но винаги в името на съграждането на националната българска духовност. Преживях много илюзии, но и много реализирани цели, които ми показаха, че има смисъл”, заяви Русев.

С Почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов” - за личен лидерски принос в местното самоуправление, е бил награден и Димитър Николов, кмет на Бургас.

Проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ, обяснил, че специална комисия след дискусия е определила кои обществени личности да бъдат носители на Почетния знак за лидерство "Стефан Стамболов".

Досега с наградата са отличени президентите Желю Желев и Георги Първанов, патриарсите Максим и Неофит, министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, акад. Антон Дончев, проф. Андрей Пантев, вицепрезидентите ген. Ангел Марин и Маргарита Попова, вицепремиерът Ивайло Калфин.