Скандални договори за почистване на курортното градче Велинград са допринесли за фалита на местната администрация. Общината от 35 хил. жители има почти 20 млн. лева дълг, което е национален рекорд. На човек се падат по 570 лева общински дълг, изчисляват от bTV .

8 от над 19-те млн. лева дълг на Велинград са натрупани след скандални договори за чистота, за част от които дори не е проведен конкурс. Количествата изчистен боклук трудно се вписват в мащаба на града.

"На практика, ако това количество се извозва, ние трябва да имаме сметище от порядъка на сметището на Кайро", казва кметът на града Костадин Коев.

От осем години Велинград харчи почти два пъти повече пари за чистота, отколкото събира от такса смет. Допълнителните милиони отиват за чистене на нерегламентирани сметища и корита на реки.

"1,4 млн. лв. събира общината от такса смет. За толкова чисти и частната фирма", разказа общинският съветник Александър Гагов. След това от фирмата пускат анекси за отстраняване на нерегламентирани сметища и така се източва бюджета, уточни той.

Част от договорите са били тайна дори за общинската администрация. Община Велинград плаща огромни суми за сметопочистване на речните корита, но те изглеждат по срамен начин, особено за град, имащ претенциите да бъде спа столица на Балканите, коментират и местните.

Не сме забелязали да приличаме на Карлови Вари и Баден Баден", иронично каза Гагов.

На същото мнение е и Златко Златанов, бизнесмен и бивш общински съветник в града. "Нещата не стоят добре. В никакъв случай с чистотата нещата не стоят добре и вие го виждате", добави Златанов.

Във Велинград се чудят имало ли е реално чистене на нерегламентирани сметища или милионът а година се е плащал за измислена дейност.

"Кметът подписва. Той знае. Защо са тези допълнителни неразплатени дейности за 7 млн. лева? Какви са тези допълнителни дейности? Доколкото знам, е забранено да се разписват тези неща", коментира Златанов, който е бивш общински съветник.

От медията съобщават, че техните опити да открият бившия кмет Иван Лебанов били неуспешни. От частната фирма за чистота твърдят, че изпълнявали неговите нареждания.

Кристиян Динев, управител на почистващата фирма „Еко титан“, потвърди, че лично кметът му е нареждал допълнителна работа. "Той ми заповядва да изчистя еди-кои си микро сметища и аз ги чистя".

Само осем години преди финансовата катастрофа Велинград има собствена общинска фирма за чистота.

"Имахме прекрасно предприятие – "Строй ком". То имаше абсолютно всички екстри, от които се нуждае едно предприятие за почистване – административна сграда, оранжерии за озеленяване, за да си отглежда общината сама цветята, техника, гаражи, сервизи. Намесиха се едни политически сили, които и в момента са в местното управление. Те иззеха функциите на общинското предприятие, то фалира, продадоха го на безценица", разказа Гагов.

След като общинското дружество е оставено да фалира, атрактивните му имоти са продадени, а купувач е един от общинските съветници, гласувал за даването на чистотата на частна фирма – собственикът на един от най-големите и луксозни хотели във Велинград Златко Златанов.

Златанов твърди, че техниката на бившето общинско предприятие била остаряла морално, но не уточни какво е станало с нея. "Всичко се мислеше да бъде за добро. Градът е спа столица на Балканите и трябва да е перфектно чист", обясни той.

За представителите на местната администрация общината е загубила цяло предприятие, което струва милиони. Никой не знае колко е получено от приватизационната сделка. "Надали общината е събрала повече от 300 – 400 хил. лева от продажбата на едни 5 – 6 етажни сгради, оранжерии и гаражи", каза Гагов.

Бизнесменът, който като общински съветник е гласувал за приватизация на общинското предприятие твърди, че е представил най-добрата цена. "Нещата отидоха на търг. Преди това бях взел оранжериите под наем. Имах отстъпено право на строеж и започнах да строя. Когато това предприятие фалира, отидох при синдика и поисках да се оцени от независим оценител. Така се случи, че нямаше кой да го вземе – аз бях с най-добрата цена", обясни бизнесменът и бивш общински съветник Златанов.

С просто око се вижда, че разликата между декларирани и реални приходи в общината е значителна, коментират очевидци. На теория хотелите трябва да са празни, защото собствениците им внасят символични приходи от туристическа такса в кметството, но реално спа комплексите са пълни и процъфтяват.

Курортната такса е по 1,20 лв. на легло. Проблемът е, че всеки отчита толкова, колкото реши. Според изчисления, общината би трябвало да събира не по-малко от милион и половина курортна такса, а тя събира 200 – 300 хил. лева максимум, става ясно от изчисленията.

От Националната агенция за приходите (НАП) и прокуратурата вече проверяват причините за фалита на община Велинград.