Досега бях много толерантен, но се убедих, че всеки ден трябва да се напомня за катастрофата, в която само за година и половина ни въвлякоха Орешарски и издигналите го партии.

Това заяви премиерът Борисов, който днес е в Шумен за откриване на нова пречиствателна станция. 51-вата в Българишя – инвестиция в здравето на българите, както той се изрази.

Борисов изтъкна, отново по повод Орешарски и другите, че винаги се е съобразявал какво говори, за не влиза в сблъсък, но трябва да им се напомня всеки ден. Припомняме, преди няколко дена Борисов обяви Орешарски за най-мразеният в ГЕРБ.

Шуменци не са виновни, че са избрали некадърно ръководство, бяха подведени, коментира още Борисов, изтъквайки, че от втория програмен период са осигурени парите за пречиствателната станция, които иначе шуменци е трябвало да платят от джоба си.

Премиерът не пожела да коментира статия, публикувана във вчерашния брой на списание Forbes.

„Не се месим в нещата, които пише някой блогър (Мелик Кейлън е сътрудник на изданието, от 1990 година публикува в Wall Street Journal и Newsweek, б.р.), това си е негово лично право“, каза премиерът Борисов.

В статията, посветена на избора на нов ООН шеф, Борисов е остро критикуван във връзка с решението да смени българската номинация в последния момент.

Представяме част от коментара:
„Всеки беше наясно, че руснаците искаха източноевропеец, а Западът искаше жена. Така че първоначалният български кандидат Бокова изглеждаше идеалният избор. Това беше шанс за малка, стара България да блесне на световната сцена за първи път в рамките на хилядолетие, вероятно от появата на българите от Централна Азия с коне (...)
България изгуби шанса си 1 на милион да оформи света (...)
Ако България беше нормална, здравословна държава, премиерът ще подаде оставка и правителството ще падне. Защото смяната на кандидатите беше решение на премиера. Той го направи, въпреки че знаеше, че 2/3 от българските граждани предпочитат първата му кандидатура.
(Пропускаме част от характеристиката на Борисов, дадена от автора, поради уважение към премиерската институция) Той се появява на преден план за първи път като телохранител на последния български комунистически лидер. Това трябва да ви даде доказателство за качествата на човека.
Защо Бойко „смени конете”? Защо го направи? Той знаеше, че Георгиева няма никога да спечели, че тя никога няма да мине руското вето. Всички знаеха това. Дори и аз го знаех (...)”.

Авторът отбелязва, че Русия и Китай са наложили вето на Георгиева, тъй като е от Комисията, която въведе санкциите срещу Москва. Китай пък е гласувал с Русия заедно, тъй като според анализатора Пекин обича да подкрепя Русия при важните гласувания в Съвета за сигурност на ООН.